ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2014 16:04 EET | Updated 20/11/2014 18:23 EET

Γάλλοι Τζιχαντιστές καλούν στα όπλα μουσουλμάνους συμπατριώτες τους με νέο βίντεο

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Τρεις Γάλλοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καλούν με προπαγανδιστικό βίντεο μουσουλμάνους συμπατριώτες τους να ταξιδέψουν στο Ιράκ ή τη Συρία και πολεμήσουν στο πλάι της τζιχαντιστικής οργάνωσης, προτρέποντας αυτούς που δεν είναι σε θέση να το κάνουν να προβούν σε μεμονωμένες επιθέσεις ως «μοναχικοί λύκοι» στη Γαλλία με διάφορες μεθόδους- όπως δηλητηριασμός φαγητού και νερού και εκούσια τροχαία ατυχήματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των NY Times, το βίντεο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από το Al Hayat Media Center, το οποίο υπάγεται στο Ισλαμικό Κράτος, και σε αυτό εμφανίζονται τρεις τζιχαντιστές που φέρονται να είναι Γάλλοι να καίνε τα γαλλικά τους διαβατήρια. Το βίντεο φαίνεται να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκστρατείας προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους να αξιοποιήσει ξένους μαχητές για να στρατολογήσει νέα μέλη και να ενθαρρύνει την εξάπλωση της βίας.

Το βίντεο έφερε στο φως της δημοσιότητας το SITE Intelligence Group, που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των επικοινωνιών εξτρεμιστών. Σημειώνεται ότι το εν λόγω προπαγανδιστικό βίντεο κυκλοφόρησε λίγο μετά την ταυτοποίηση δύο Γάλλων πολιτών από τις αρχές της χώρας, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί σε άλλο βίντεο, όπου επιδεικνυόταν ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού Πίτερ Κάσιγκ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των NY Times, η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει σοκ στη Γαλλία, καθώς οι δύο άνδρες (Μισέλ Ντος Σάντος, Μαξίμ Χαουσάρ), προέρχονται από μη μουσουλμανικές οικογένειες και φαίνονται να προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους απόλυτα οικειοθελώς.