
Την ώρα που ώρα που οι ελληνικές φυλακές «ξεχειλίζουν» από κρατουμένους, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, εξετάζεται η λύση σε ένα άλλο ζήτημα: το σεξ στις φυλακές. Συγκεκριμένα, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή προβλέπει τις ελεύθερες ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ των κρατουμένων και των συντρόφων τους εντός των φυλακών.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Αθανασίου η Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής προτίθεται να κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως πρέπει να υιοθετηθεί και από την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει βέβαια ένα πρακτικό ερώτημα: το που θα βρεθούν οι διαθέσιμοι χώροι για να γίνουν οι ερωτικές συνευρέσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας μας ανέρχονται σε 11.000 όταν η συνολική χωρητικότητα είναι στους 9.800 κρατούμενους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχει η σκέψη το μέτρο – στην αρχή τουλάχιστον- να ισχύσει στις φυλακές που υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι.
Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ξεκινά άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα με τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια. Ένα πρόγραμμα για το οποίο γίνονταν συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο μέχρι τώρα δεν το είχαμε δει να πραγματοποιείται. Η πρώτη φάση αφορά 250 υπόδικους και κατάδικους οι οποίοι θα φέρουν το βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού και θα είναι σε καθεστώς επιτήρησης εκτός φυλακής. Το ημερήσιο κόστος θα αγγίζει τα 15 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) το οποίο θα καταβάλει ο έγκλειστος. Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση αδυναμίας να καταβάλει το ποσό το υπουργείο Δικαιοσύνης.