ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/11/2014 04:23 EET | Updated 20/11/2014 09:06 EET

Καταλήψεις στη Νομική του ΕΚΠΑ και στην πρυτανεία του ΕΜΠ

Nikos Libertas / SOOC

Επεκτείνεται το κύμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, που ξεκίνησε από την Κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής. Σε κατάληψη προχωρούν και οι φοιτητές της Νομικής Σχολής έως την Παρασκευή, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), όπου διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και 2 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πρωί, φοιτητές του ΜΑΣ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο της Πρυτανείας, κρέμασαν ένα τεράστιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου, και παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Τα ΜΑΤ χτυπάνε τους φοιτητές και δίνουν τις σχολές μας στις πολυεθνικές».

Οι καταλήψεις πυεοδοτήθηκαν από την πρόταση των πρυτανικών αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους φοιτητές αποφάσεις για καταλήψεις, αποχή από μαθήματα και άλλα μείζονα ζητήματα που τους αφορούν. Στόχος της πρότασης είναι να διευρυνθεί η εκλογική βάση ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Από την πλευρά μερίδας των φοιτητών, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει όχι μόνο στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και στην κατάργηση του διαλόγου.

"Ούτε καν" δηλώνει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος:

«Για μένα δεν τίθεται κανένα θέμα καταλήψεων. Είτε με ηλεκτρονική ψηφοφορία, είτε με γενική συνέλευση, είτε όπως και να θέλει κάποιος, θέμα καταλήψεων δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να κλείνει πανεπιστήμια, σχολεία, να κλείνει δημόσια κτίρια. Οπότε εδώ πέρα ας βάλουμε μια τελεία. Αν είμαστε αποφασισμένοι. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επανέφερε την πρόταση του για πανεπιστημιακή αστυνομία:

«Είναι ό,τι πιο απλό και καταλληλότερο για την Ελλάδα σήμερα. Ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εποπτεύουν τον χώρο, ώστε αν κάποιος παρανομεί, αν κάποιος προχωρεί σε παράνομες ενέργειες, αυτός να αντιμετωπίζει και τον νόμο».