Ο Τσίπρας θέλει συνάντηση αλλά μόνο για εκλογές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση αρχηγών μόνο για κάλπες, όχι για το χρέος λέει ο Τσίπρας
EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θεσμική υποχρέωση η ανταπόκριση σε ένα πιθανό κάλεσμα του Πρωθυπουργού αλλά «ούτε βήμα πίσω», λέει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα που άνοιξε και έκλεισε εντός μόλις 24 ωρών και αφορούσε τις διαρροές από Μαξίμου και Χαριλάου περί πιθανής συνάντησης Αντώνη Σαμαρά και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του πρώτου.

Ο κ.Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ξεκαθάρισε ότι κάθε προσπάθεια «να εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα συμφωνία θα πέσει στο κενό», ενώ στους παράγοντες που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση περιέλαβε τόσο την τρόικα όσο και άλλα «κέντρα» τα οποία δεν κατονόμασε.

Όπως εξήγησε, μια συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών θα είχε απτό αποτέλεσμα μόνο στην περίπτωση που στην ατζέντα υπήρχαν δύο θέματα: προκήρυξη εκλογών και μάλιστα σε άμεσο χρόνο και συναίνεση στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα εκλεγεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Το «στίγμα» άλλωστε των προθέσεων του κόμματος είχε δώσει από το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος είχε καταστήσει επίσης σαφές πως συμφωνία επί του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει αφού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, τους χωρίζει…άβυσσος.

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην απόρριψη από πλευράς του κόμματος μιας πιθανής τριμερούς συνάντησης-Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου. Όπως εξήγησε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είχε νόημα να ζητήσει συνάντηση, μόνο για να ενημερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα του χαρτοφυλακίου του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση από το κόμμα να υπάρξει συνάντηση.

Οι «γκρίνιες» για το City

Ως ήταν αναμενόμενο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το θέμα της επίσκεψης του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού στο Λονδίνο και οι επαφές που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα με εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών funds, ήταν επίσης στην ατζέντα της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, υποστήριξαν πως μια τέτοια συνάντηση δεν θα έχει κανένα πρακτικό όφελος για το κόμμα. Το θέμα όμως«έκλεισε», έστω επί του παρόντος, με τον κ.Μηλιό να εξηγεί πως ήδη από το 2012 έχουν διατυπωθεί αιτήματα εκπροσώπων των «αγορών» να λάβουν από πρώτο χέρι ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος.

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της διαρροής του εγγράφου του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Αλέκου Καλύβη - έκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου της Π.Γ. στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων- ο οποίος και ζήτησε να μην γίνεται διαρροή τέτοιων κειμένων.

Τέλος το θέμα των συμμαχιών του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές «μετατέθηκε» σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε την πως η αναμενόμενη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την προετοιμασία του κόμματος για τη δυναμική συμμετοχή του στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου.

Δημοφιλή