ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/11/2014 04:24 EET

Όπλα από την Αλβανία προς τη Συρία μέσω Ελλάδας; Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ

Anadolu Agency via Getty Images
BRIDGETON, MO - NOVEMBER 16 : M&P15 rifles are seen at Metro Shooting Supplies on November 16, 2014 in Bridgeton, Missouri as the gun shop near Ferguson sees increase in business ahead of awaited grand jurys decision. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν πληροφορίες για διακίνηση όπλων από την Αλβανία προς τη Συρία μέσω Ελλάδας. Αφορμή υπήρξε η εξάρθρωση, τη περασμένη Παρασκευή, κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων και η σύλληψη οκτώ μελών του, σε Τίρανα, Δυρράχιο και την πόλη Shijak της Αλβανίας.

Δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, τα οποία επικαλούνται πηγές της αλβανικής Αστυνομίας, τοποθετούν την Ελλάδα στο δρομολόγιο των όπλων.

Η επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου και οδήγησε στη σύλληψη οκτώ μελών του κυκλώματος, ηλικίας 18 έως 44 ετών και την κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε κρησφύγετο του κυκλώματος στην πόλη Shijak κοντά στο Δυρράχιο αστυνομικοί εντόπισαν έξι καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Scorpion με σιγαστήρα, έξι πιστόλια, 5 χειροβομβίδες και χιλιάδες σφαίρες. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν μέσω του επικεφαλής της αστυνομίας των Τιράνων Ardian Cipa ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας όπλων καθώς και ότι διακινούσαν όπλα προς ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Το ίδιο επανέλαβε και στην εφημερίδα εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας χωρίς πάντως να αποκαλύψει περισσότερα.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, ενέπλεξαν και την Ελλάδα στο δίκτυο της διακίνησης. Ανέφεραν ότι μέρος των όπλων δικινείτο προς τη χώρα μας καθώς και ότι ένας μέλος της σπείρας , ο 39χρονος Clirim X. έχει συλληφθεί και καταδικαστεί στην Ελλάδα για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία. Στον 39χρονο μάλιστα αποδόθηκε κεντρικός ρόλος στη δράση της σπείρας καθώς ήταν αυτός που εντόπιζε τα όπλα που στη συνέχεια διακινούσε το κύκλωμα. Πάντως, κατά μια άλλη εκδοχή, η εμπλοκή της χώρας στην υπόθεση προέκυψε εξαιτίας ενός μυστικού Αλβανού αστυνομικού, ο οποίος, προκειμένου να παγιδεύσει τους διακινητές, προφασίστηκε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και να εξαγάγει όπλα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν διακριτικά αξιωματικοί της νεοσύστατης Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.