ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2014 04:46 EET

Με απόφαση Ομπάμα: Νομιμοποιούνται 5 εκατομμύρια μετανάστες

Σε μια από τις πιο τολμηρές κινήσεις του στη μεταναστευτική πολιτική επί της προεδρίας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την απόφασή του να απαλλάξει -έστω προσωρινά- από τον κίνδυνο απέλασης πέντε εκατομμύρια μη νόμιμους μετανάστες στις ΗΠΑ.

Παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο και ανοίγοντας νέα αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης. Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να εγκρίνουν τα προτεινόμενα μέτρα, τονίζοντας: «Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό».

«Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και αντίθετες με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», συνέχισε, ενώ απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα είπε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».

Ρεπουμπλικάνοι: Θα πολεμήσουν στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν σφόδρα, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Διαμήνυσαν μάλιστα ότι θα την πολεμήσουν στο Κογκρέσο, αλλά και στα δικαστήρια.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατία μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.

Sponsored Post