Έρχεται το «τέλος» της πλαστικής σακούλας με απόφαση της Ε.Ε.

Έρχεται το «τέλος» της πλαστικής σακούλας

Climate change issues." data-caption="This is part of a set of design concepts, informing shop customers that Oxfam is phasing out all carrier bags. And encouraging them to bring their own bags - or maybe buy one of these bags. It's all part of Oxfam's campaigning on Climate change issues." data-credit="net_efekt/Flickr">

Αφού οι Ευρωπαίοι αρνούνται να “εγκαταλείψουν” τις πλαστικές σακούλες παρά την επαρκή πληροφόρηση που υπάρχει για το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον, οι κυβερνήσεις των 28 κρατών -μελών αποφάσισαν να τις...χρεώνουν.

Στόχος να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές και να στραφούν στη χρήση καλαθιών ή χάρτινων συσκευασιών ώστε μέχρι το 2025 να έχει μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 75%. Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο τη στιγμή βέβαια που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2010 ήταν 178 σακούλες.

Η χρέωση όμως θα ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη όλες οι χώρες που δεν το έχουν πράξει ήδη, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2019 εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση που προβλέπει τις χρεώσεις.

Κατά προτεραιότητα «στοχοποιούνται» οι «ελαφρές» σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns που είναι άλλωστε και αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς διατίθενται στα σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές αποτελούν περίπου το 90% από 100 δις που κυκλοφορούν στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί τα 8 δις τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά.

Δημοφιλή