Νέο εξεταστικό για τα Πανεπιστήμια: θα δοκιμαστεί στους μαθητές της Β Λυκείου

Και το ράβε - ξήλωνε στο εξεταστικό συνεχίζεται. Πειραματόζωα οι μαθητές της Β΄ λυκείου
SOOC
SOOC
SOOC

Αλλάζει και πάλι το εξεταστικό για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα επιστημονικά πεδία να αυξάνονται από 5 σε 6. Σημαντικές λεπτομέριες όμως παραμένουν ανοικτές, καθώς η κατηγοριοποίηση των Σχολών δεν είναι απλή.

Το νέο σύστημα πανελλαδικών θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016, από τους μαθητές της φετινής Β' Λυκείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι μαθητές γίνονται τα πειραματόζωα των αλλαγών του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Στα παιδιά της περυσινής Α λυκείου εφαρμόστηκε (τελευταία στιγμή) το «Νέο Λύκειο». Έδωσαν προαγωγικές εξετάσεις με θέματα από την τράπεζα θεμάτων με αποτέλεσμα να αποτύχουν σε ποσοστό 40%. Το υπουργείο Παιδείας επενέβη τελικά διορθωτικά και οι περισσότεροι μαθητές προβιβάστηκαν.

Σύμφωνα με την τροπολογία Λοβέρδου, τα μαθήματα που θα εξετάζονται στις πανελλαδικές μειώνονται από 6 σε 4, προκειμένου να ανακουφιστούν λιγάκι οι μαθητές που θα πρέπει επιπλέον να έχουν καλό βαθμό και στις προαγωγικές εξετάσεις (που υπολογίζονται στην τελική βαθμολογία)

Η βασική αλλαγή του νέου εξεταστικού είναι πως οι Θετικές Επιστήμες χωρίζονται στα 2: οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν είτε το πεδίο της πληροφορικής, είτε την Χημεία.

Όπως ανέλυε και στο άρθρο της στην HuffPost Greece η Μάχη Νικολάρα, για πρώτη φορά ένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να δηλώσει όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου!

Η ένταξη των τμημάτων στα νέα επιστημονικά πεδία σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνει σπαζοκεφαλιά, καθώς υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν εύκολα.

Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ εκπροσώπων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής των εξετάσεων.

Για παράδειγμα, θα μπορούν οι υποψήφιοι που δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση τη Νομική να δηλώσουν Πολιτικές Επιστήμες;

Οι λεπτομέρειες του νέου εξεταστικού δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ας ελπίσουμε πως οι όποιες αλλαγές θα κλειδώσουν σύντομα, ώστε τα παιδιά να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν.

Δημοφιλή