Ο Γιάννης Δραγασάκης στο Ινστιτούτο Levy: «Μόνος πολιτικός κίνδυνος η κυβέρνηση»

«Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο», λέει ο Γ.Δραγασάκης
sooc

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν συνιστά πολιτικό κίνδυνο αλλά δύναμη ελπίδας και προοπτικής για όλη την Ευρώπη, υποστήριξε ο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Levy. Aπευθυνόμενος δε σε ένα διεθνές ακροατήριο με βαθιά γνώση των θεμάτων της παγκόσμιας οικονομίας ανέλυσε τις βασικές επιδιώξεις του κόμματος του για το χρέος τονίζοντας πως το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί δεν είναι απλά «αντιμνημονιακό» αλλά στοχεύει στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης και παραγωγικού υποδείγματος.

Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η κρίση που βιώνει η χώρα δεν είναι απλά διαχειριστική αλλά μια κρίση του «κυρίαρχου υποδείγματος», με βαθιές ενδογενείς ρίζες και αιτίες- εσωτερικές και εξωτερικές- ενώ τα μνημόνια μετέτρεψαν την κρίση σε καταστροφή.

Σημείωσε δε πως οι πρόωρες εκλογές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ,δεν αποτελούν εκτροπή αλλά υπεύθυνη και δημοκρατική διέξοδο. Υπερθεμάτισε μάλιστα, επί της «ολοκληρωμένης», όπως τη χαρακτήρισε, πρότασης του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών.

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε, βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία με τη στάση και τις αποφάσεις συνιστά τον πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα. Ο κ.Δραγασάκης επέμεινε ιδιαίτερα στη θέση της κυβέρνησης περί βιωσιμότητας του χρέους, στην αδυναμία της να προσφέρει μια αξιόπιστη προοπτική στους πολίτες και στην επιμονή της να εφαρμόζει πολιτικές που έχουν κατά υπερβεί τις αντοχές της κοινωνίας.

«Καταιγιστικές» μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτίζοντας την Τρόικα με την κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτό που αποκαλούν «μεταρρυθμίσεις», προκαλούν απορρύθμιση στην κοινωνία ενώ υποστήριξε πως οι μετασχηματισμοί και οι ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία θα ξεκινήσουν μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι «καταιγιστικές». Στόχοι, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φτώχειας και των ανισοτήτων, ο μετασχηματισμός του κράτους, η φορολογική δικαιοσύνη κα.

Στο θέμα του χρέους τέλος εξήγησε πως αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι τρία πράγματα:

-το ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βιώσιμο

-οι όροι εξυπηρέτησης του και οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να είναι συμβατοί με τις ανάγκες της κοινωνίας και

-οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας έπειτα από τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει μια νέα, αξιόπιστη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους κοινοτικούς θεσμούς αλλά πάντα όμως με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Το Σάββατο είναι η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Leby το οποίο εστιάζει στις εν εξελίξει συζητήσεις για τη συστημική αστάθεια της Ευρωζώνης, στις προτάσεις για την τραπεζική ένωση, στην νομοθεσία και την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στη νομισματική, δημοσιονομική και εμπορική πολιτική της Ε.Ε. και στις διάχυτες επιπτώσεις για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Μεταξύ των ομιλητών και ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής της Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και άλλοι καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων, ερευνητές, στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δημοσιογράφοι οικονομικών εφημερίδων.

Δημοφιλή