Διπλωματία και στα...Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την Αργεντινή

Με...αεροπλάνα και βαπόρια διεκδικεί τα Φώκλαντ η Αργεντινή
A man holds Argentina's national with a message that reads in Spanish;
A man holds Argentina's national with a message that reads in Spanish;
ASSOCIATED PRESS

Στη «μάχη» της διπλωματίας μπαίνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αργεντινής. Όπως αποφασίστηκε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας θα έχουν σε εμφανές σημείο μια επιγραφή που θα αναφέρει: «Τα νησιά Μαλβίνες (Φώκλαντ για τους Βρετανούς) είναι αργεντίνικα».

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το κοινοβούλιο και με τον τρόπο αυτό Μπουένος Άιρες θέλει να καταστήσει σαφές πως δεν υπαναχωρεί από τη διεκδίκηση της κυριαρχίας του αρχιπελάγους των νησιών Μαλβίνες που βρίσκεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και είναι υπό βρετανικό έλεγχο από το 1833.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, το μήνυμα αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα λεωφορεία, τα τραίνα, τα μετρό και τα αεροπλάνα και να είναι ορατό σε όλες τις εισόδους και εξόδους της Αργεντινής.

«Είμαστε σίγουροι ότι με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας συμβάλλουμε στην εδραίωση μεταξύ των συμπολιτών μας του αισθήματος ότι τα νησιά Μαλβίνες μας ανήκουν και εμπεδώνουμε στους ξένους τουρίστες το ζήτημα της κυριαρχίας τους», δήλωσε η γερουσιαστής Τερεσίτα Λούνα που ήταν αυτή που εμπνεύστηκε τον νόμο.

Πριν μία εβδομάδα η Βρετανία κατηγόρησε την Αργεντινή ότι προχώρησε «σε μια νέα πρόκληση» κάνοντας στρατιωτικά γυμνάσια στο αρχιπέλαγος. Τα νησιά Μαλβίνες, τα οποία οι Βρετανοί αποκαλούν Φώκλαντ, βρίσκονται 400 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής και 12.700 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.

Το Μπουένος Άιρες διεκδικεί το αρχιπέλαγος, περισσότερα από 30 χρόνια μετά τον πόλεμο με τη Βρετανία το 1982, ο οποίος διήρκησε 74 ημέρες και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 900 ανθρώπων. Η ήττα της Αργεντινής επέσπευσε την πτώση της χούντας στη χώρα.

Δημοφιλή