ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2014 07:25 EET

Mυστικό διάταγμα Ομπάμα «διευρύνει» το ρόλο των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama signs two presidential memoranda associated with his actions on immigration in his office, on Air Force One as he arrives at McCarran International Airport in Las Vegas, Friday, Nov. 21, 2014. The president will travel to Del Sol High School to speaks about the steps he will be taking on immigration. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Για μυστικό διάταγμα το οποίο έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με το οποίο επιτρέπει την παραμονή μιας ευρύτερης, απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν το 2015, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Η αλλαγή στη στάση του Ομπάμα, φαίνεται να συνδέεται εν μέρει με την γρήγορη προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις ότι ο Ομπάμα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα προτού ο ιρακινός στρατός να είναι πραγματικά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Η απόφαση προβλέπει έναν πιο διευρυμένο ρόλο για τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον ένα χρόνο και σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του Ομπάμα ελήφθη κατά διάρκεια συνάντησης του με συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2015 δεν θα λαμβάνουν μέρος σε μάχες. Αποστολή των 9.800 στρατιωτών θα είναι η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και ο εντοπισμός μελών της αλ Κάιντα.

Βάσει του νέου διατάγματος, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν τον αμερικανικό στρατό ή την αφγανική κυβέρνηση. Παράλληλα θα επιτρέπονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποστολές, ενώ κατά περιπτώσεις Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να συνοδεύουν τους Αφγανούς συναδέλφους τους σε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Η New York Times δεν ανέφερε αν η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Η αλλαγή στη στάση του Ομπάμα προέκυψε έπειτα από τη συζήτηση για δύο ζητήματα: την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το αίτημα του Πενταγώνου να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους στη χώρα, επεσήμανε η εφημερίδα.

Οι σύμβουλοι του προέδρου ήταν αντίθετοι στην αλλαγή στρατηγικής, όμως «οι στρατιωτικοί έλαβαν αυτό που ήθελαν», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.