ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/11/2014 04:09 EET | Updated 22/11/2014 04:09 EET

Fitch: Κράτησε την Ελλάδα στο «Β»

ASSOCIATED PRESS
An EU and a Greek flag fly in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Wednesday, April 9, 2014. Greece announced Wednesday it was returning to international bond markets for the first time in four years amid growing signs of confidence in the country at the forefront of the European debt crisis. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε χθες Παρασκευή τη βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος την «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ο Fitch προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014, γεγονός που υπογραμμίζει την αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών.

Εξάλλου ο Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει φέτος το 1,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, ο οίκος αναμένει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014, όμως επισημαίνει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να καθυστερήσει ως τις αρχές του 2015.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο και υπάρχει κίνδυνος η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ο Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής της Ελλάδας έχει περάσει και οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς την έκδοση ομολόγων ή κεφάλαια από την τρόικα.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ο Fitch, η επίτευξη και η διατήρηση του μέσου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και μιας βιώσιμης ανάκαμψης της ανάπτυξης.