ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/11/2014 17:41 EET | Updated 23/11/2014 12:42 EET

Απένταξη από το ΕΣΠΑ της ανάπλασης στην Πανεπιστημίου και στο Φάληρο

rethink athens

Στον πάγο βάζει η Κομισιόν την ανάπλαση της Πανεπιστημίου με την προβλεπόμενη επέκταση του τράμ στην πλατεία Αιγύπτου και τρια έργα του υπουργείου Υποδομών στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα, που επιβεβαιώνει και το Rethink Athens, η Κομισιόν απέστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα απαιτώντας την απένταξη των συγκεκριμένων έργων απο το ΣΕΣ (το νέο ΕΣΠΑ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν «διακοσμητικά έργα» σε μια περίοδο έλλειψης πόρων και ενω εκρεμμεί η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων και άλλων έργων μεγαλύτερης σημασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί την απαίτηση καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για να καλύψουν το σύνολο της δαπάνης των έργων:

Ο προϋπολογισμός της Πανεπιστημίου κυμαίνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση σχεδιαζόταν να προέλθει κατά 65 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και κατά 45 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

Στην ανακοίωση που εξέδωσε το Rethink Athens, επισημαίνεται ότι η αναπτυξιακή διάσταση της παρέμβασης στην πανεπιστημίου είχε πιστοποιηθεί και στις 33 συνολικά μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση.

Rethink Athens: Με αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται ερωτήματα για τη μη ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό ότι δύο μείζονα, ομόλογα και αλληλοσυμπληρούμενα έργα, δηλαδή η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου (Rethink Athens) και του Φαληρικού Δέλτα (χώρος παρέμβασης του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), δεν εντάχθηκαν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως ήδη στο Φάληρο το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου εκτελείται με χρηματοδότηση άνω των 500 εκατ. ευρώ απο το Ιδρυμα Νιάρχος.