ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2014 14:39 EET | Updated 23/11/2014 15:08 EET

Ο Πούτιν σκέφτεται και τέταρτη θητεία στην προεδρία

ASSOCIATED PRESS
FILE In this file photo taken Wednesday, Nov. 19, 2014, Russian President Vladimir Putin prepare to toast with ambassadors in the Alexander Hall after a ceremony of presentation of credentials by foreign ambassadors in the Grand Kremlin Palace in Moscow, Russia. Vladimir Putin says he will not remain Russia’s president for life, but will step down in line with the Russian constitution no later than 2024. Staying beyond that would be “detrimental for the country and I don’t need

«Αιώνιος πρόεδρος» ο Πούτιν; Ενδεχομένως, εάν τελικά θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας του 2018, κάτι που άφησε ανοικτό σε συνέντευξη του.

«Ναι, είναι ενδεχόμενο να είμαι υποψήφιος. Δεν γνωρίζω ακόμη εάν θα γίνει πραγματικότητα αυτό ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Εάν θέσει τελικά υποψηφιότητα και εκλεγεί, θα είναι η τέταρτη θητεία του στο αξίωμα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο ύπατο αξίωμα στη χώρα του ως το έτος 2024!

Όπως είπε, αν και το Σύνταγμα της Ρωσίας του επιτρέπει να διεκδικήσει νέα θητεία, «αυτό δεν σημαίνει σε καμιά απολύτως περίπτωση ότι θα λάβω μια τέτοια απόφαση. Θα εξετάσω το γενικό πλαίσιο, την εσωτερική κατάσταση, τα προσωπικά μου αισθήματα».

Φάνηκε ωστόσο ενοχλημένος από την ερώτηση του δημοσιογράφου την οποία βρήκε... άκαιρη. «Είναι πραγματικά απαραίτητο να το συζητήσουμε τώρα; Το έτος 2014 δεν έχει τελειώσει ακόμη και μιλάτε ήδη για το 2018. Είναι πολύς ο χρόνος και πολλά μπορεί να αλλάξουν», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Αιώνιος» αλλά όχι «ισόβιος»

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει πρόεδρος ισοβίως. «Όχι, αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα, θα την έβλαπτε, και δεν το έχω ανάγκη. Το Σύνταγμα ορίζει τον αριθμό των θητειών», ανέφερε.

Το ρωσικό Σύνταγμα ορίζει ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία της χώρας. Και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα για τον Πούτιν. Γιατί όμως μας φαίνεται «αιώνιος» ηγέτης της Ρωσίας; Γιατί το 2008 το γύρισε στην πρωθυπουργία. Συγκεκριμένα, πρόεδρος της Ρωσίας διατέλεσε μεταξύ των ετών 2000 με 2008, πρωθυπουργός της Ρωσίας ήταν από τις 8 Μαΐου του 2008 έως τις 7 Μαΐου 2012, ενώ εκλέχθηκε ξανά πρόεδρος της Ρωσίας στις 7 Μαΐου 2012.

Το ενδεχόμενο να παραμείνει στην εξουσία ο Πούτιν, που είναι σήμερα 62 ετών και θα είναι 72 το 2024, παραπέμπει, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σε σοβιετικούς ηγέτες, όπως ο Στάλιν ή ο Μπρέζνιεφ, που απεβίωσαν σε ηλικία 74 και 75 ετών αντίστοιχα ενώ βρίσκονταν στην εξουσία.