Η Τρόικα δεν έρχεται Ελλάδα! Ο Χαρδούβελης πάει στο Παρίσι για τη συνάντηση

Η Τρόικα δεν έρχεται Ελλάδα! Ο Χαρδούβελης πάει στο Παρίσι για τη συνάντηση
sooc

Την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι θα γίνει τελικά η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς με την Τρόικα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Πηγές από το Υπουργείο αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πηγαίνει στη Γαλλική πρωτεύουσα για να «κλείσει» το θέμα τις αξιολόγησης και να δει την επόμενη μέρα. Μάλιστα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αφοίνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να «κλείσει» εκτός των συνόρων της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα διαψεύδουν τα σενάρια περί επέκτασης του μνημονίου.

Τη συνάντηση αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι, της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τις πληροφορίες ότι η συνάντηση στο Παρίση θα είναι η καταληκτική για τις διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές στην Γαλλική πρωτεύουσα θα επιχειρηθεί να υπάρξει σύγκλιση στα ανοιχτά θέματα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Το ίδιο στέλεχος εξηγούσε ότι επιλέχθηκε το Παρίσι, καθώς πλέον είναι δύσκολο να υπάρξει εξ αποστάσεως συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να υπάρξει αποφόρτιση του αρνητικού κλίματος που έχουν δημιουργήσει οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλούσαν για ένα “θετικό βήμα μπροστά, αλλά χωρίς να όμως να σηκώνουμε τον πήχη των προσδοκιών”

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να αποχωρήσει για το Παρίσι την Τρίτη το πρωί και να επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ. Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, με τις έως τώρα πληροφορίες θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλης Μαματζάκης. Κατά πληροφορίες στο Παρίσι θα μεταβούν.Δεν αποκλείεται δε η διαπραγματευτική ομάδα να συνοδευθεί και από αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι βασικό “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση παραμένει το δημοσιονομικό κενό. Οι δανειστές επιμένουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 2,5 ώς και 3,5δισ ευρώ, ανάλογα με την πορεία της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο εσόδων του ΕΝΦΙΑ περίπου 200 με 300εκατ ευρώ. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί και νέες μειώσεις στις συντάξεις (πέρα από αυτές που έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν από την 1 Ιανουαρίου 2015) και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ωστόσο η τρόικα απαιτεί από την καινούργια χρονιά να υπάρξουν και νέες περικοπές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 1δισ ευρώ, ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι παραμένει και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο μέσα στο 2015, αλλά και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι πηγές από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι οι δανειστές κάθε φορά “βρίσκουν και ένα καινούργιο θέμα από τον κατάλογο των μνημονιακών δεσμεύσεων, για να μπλοκάρουν τις συζητήσεις”.

Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει όλο και πιο πιθανό το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, αναγκάζοντας την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, ώστε να υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια μέσα στη καινούργια χρονιά, με στόχο να επιτευχθεί προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, αυτό θα σημαίνει ότι μετατίθεται για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο η συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εξέλιξη που δημιουργεί πρόβλημα την επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δημοφιλή