ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2014 02:41 EET | Updated 24/11/2014 02:41 EET

Μεξικό: Εξηγήσεις δίνει ο Ουρουγουανός πρέσβης για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών

Photo ©Tan Yilmaz via Getty Images

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πρόκειται να καλέσει τον πρέσβη της Ουρουγουάης για εξηγήσεις, μετά τα σχόλια που έκανε ο Ουρουγουανός πρόεδρος, Χοσέ Μουχίκα σχετικά με την εξαφάνιση των 43 φοιτητών και ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο κράτος.

Οι φοιτητές, οι οποίοι αγνοούνται και κατά πάσα πιθανότητα έχουν δολοφονηθεί, απήχθησαν από μέλη συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος. Στην απαγωγή φέρεται πως συμμετείχαν και Μεξικανοί αστυνομικοί.

«Όταν κάποιος παρακολουθεί από απόσταση, του σχηματίζεται η αίσθηση πως πρόκειται για ένα είδος αποτυχημένου κράτους, στο οποίο οι δημόσιες αρχές έχουν χάσει παντελώς τον έλεγχο», είχε δηλώσει ο Μουχίκα σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι δηλώσεις του Ουρουγουανού προέδρου προκαλούν «έκπληξη, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά ορισμένα από τα σχόλια που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.