ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2014 13:48 EET

Μεγάλο κύκλωμα διακινούσε ναρκωτικά μέσω κούριερ – Συμμετείχαν και δύο αστυνομικοί

Archive/Eurokinissi

Τεράστιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στο οποίο συμμετείχαν και δύο αστυνομικοί εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Συνολικά συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ένας υπαστυνόμος και ένας ανθυπαστυνόμος, ενώ κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε αυτή, επιπλέον 36 άτομα. Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος είναι Έλληνας και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής, καθώς πρόλαβε να διαφύγει πριν γίνει η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι εμπλεκόμενοι, από τις αρχές του 2013, διακινούσαν σκληρά ναρκωτικά, τα οποία μετέφεραν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο – Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

Για την επικοινωνία τους, τα μέλη χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ χρησιμοποιούσαν ειδική ορολογία στις επικοινωνίες τους.

Κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, ναρκωτικά χάπια, σύνεργα διαχωρισμού και συσκευασίας ναρκωτικών, ζυγαριές ακριβείας, μαχαίρια και (10.000) ευρώ σε μετρητά .

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαστυνόμος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα ενώ ο Ανθυπαστυνόμος τελεί ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Μάρτιο του 2013, για άλλη υπόθεση. Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι συλλήψεις έγιναν χθές από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνη έρευνα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν επτά ιδιώτες (5 Έλληνες και 2 αλλοδαποί) καθώς και δύο αστυνομικοί, ένας Υπαστυνόμος Β’ και ένας Ανθυπαστυνόμος, που υπηρετούν στη Λήμνο.

Επιπλέον αναζητούνται για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άλλοι 5 Έλληνες, ενώ για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 31 άτομα, για τα οποία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η χρονική περίοδος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του 2013, όταν, αρχικά επτά από τους εμπλεκόμενους (2 αλλοδαποί και 5 ημεδαποί) συγκρότησαν και εντάχθηκαν - ως κύρια μέλη - σε δομημένη, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή εγκληματική ομάδα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών ουσιών, στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.