Βενιζέλος: Θέλουμε συμφωνία με την Τρόικα έως τις 8 Δεκεμβρίου

Βενιζέλος: Θέλουμε συμφωνία με την Τρόικα έως τις 8 Δεκεμβρίου
SOOC

Το ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικα, την Τρίτη, στο Παρίσι, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξιμού είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή το τέλος της χρονιάς, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το χρονικό σημείο της τελικής συμφωνίας.

Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που είναι ενοχλητικά για τους πολίτες και ότι «αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε». «Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε. «Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας, για έναν απλό λόγο: Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως, δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μια δυναμική», είπε.

Παρίσι

Η αυριανή συνάντηση, σημείωσε, είναι ένα βήμα πιο κοντά προς στο τέλος της διαπραγμάτευσης την οποία χαρακτήρισε «ολική» για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας.

«Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο» είπε ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι το κρίσιμο σημείο δεν είναι το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το Παρίσι είναι μια πολύ καλή διαδικασία που «εμείς είχαμε προτείνει γιατί ο συμβολισμός είναι πιο φιλικός και πιο ελαφρύς και η πολύ συχνή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ό,τι καλύτερο». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι διαδικασίες οι θεσμοθετημένες, δηλαδή το Euro Working Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup και ότι από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου. «Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια, είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν μιλά μόνο με την τρόικα και μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας, αλλά μιλά για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.

ΔΝΤ

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΔΝΤ διεκδικεί τον σημαντικότερο δυνατό ρόλο γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη και ότι εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Σημείωσε ακόμα ότι «με το ΔΝΤ μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι «χρειαζόμαστε να έχουμε θώρακες αλλά θέλουμε και τα καλύτερα δυνατά επιτόκια γιατί μας ενδιαφέρει να κρατάμε το μέσο επιτόκιο του χρέους μας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο».

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της συνάντησης είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Σημειώνεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup για τελευταία φορά εντός του 2014.

Δημοφιλή