Η τροπολογία για τη Νερίτ «κουρελιάζει» τη Διαύγεια

Η τροπολογία για τη Νερίτ «σχετικοποιεί» τη Διαύγεια
sooc

Οι εκπλήξεις που κρύβει τελικά η τροπολογία για τη Νεριτ δεν περιορίζονται στην παράταση των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Είναι η πρώτη φορά που σε νομικό κείμενο σχετικοποιείται επισήμως η Διαύγεια: Η τροπολογία προβλέπει ότι για το σύνολο των πράξεων που έγιναν από τον Ειδικό Διαχειριστή, η πληρωμή και η δημοσίευση μπορεί να γίνει - κατά παρέκκλιση- αναδρομικά, αρκεί να αναρτηθεί τους επόμενους 2 μήνες.

Σύμφωνα με το νόμο, καμία απόφαση δεν είναι εκτελεστή αν δεν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Μάλιστα όταν πριν από 1 μήνα συμπεριλήφθηκε στο νόμο για τα ανοιχτά δεδομένα διάταξη που σχετικοποιούσε αυτή την υποχρέωση ανάρτησης, είχαν προκληθεί αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε τότε μιλήσει για αβλεψία.

Ας δούμε όμως τί προβλέπει η τροπολογία για τη Νερίτ.

«Και οι οικείες πληρωμές εκτελούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης εφόσον: Ο ειδικός διαχειριστής διαπιστώσει με σχετική απόφασή του την εκτέλεση της προμήθειας έργου, υπηρεσίας καθώς και το ύψος της σχετικής δαπάνης»,και επίσης «εφόσον αναρτηθούν το αργότερο εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οι αναρτητέες στο δικτυακό τόπο του προγράμματος Διαύγεια, πράξεις της παρούσας».

Βέβαια κάλλιο αργά παρά ποτέ. Με την έστω και αναδρομική υποχρέωση δημοσίευσης θα δούμε πόσο είχε κοστίσει η εκπομπή σήματος από το ιδιωτικό στούντιο της Παιανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ειδική πρόβλεψη της τροπολογίας καταργείται και η διαπιστωτική πράξη που ήταν απαραίτητη για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με το σκεπτικό ότι η ΝΕΡΙΤ λειτουργεί ήδη.

Δημοφιλή