ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2014 01:00 EET | Updated 26/11/2014 01:02 EET

Αμετανόητος ο Ντάρεν Ουίλσον: Δήλωσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του και γι' αυτό σκότωσε τον νεαρό μαύρο

ABC'S George Stephanopoulos Snags Exclusive Interview With Darren Wilson

Ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον θυμήθηκε ότι αισθάνθηκε σαν ένα ανήμπορο παιδί μέσα στο περιπολικό του, την ώρα που η πρώτη γροθιά του μαύρου Μάικλ Μπράουν περνούσε μέσα από το ανοικτό του παράθυρο. Λίγα λεπτά αργότερα ο 28χρονος Ουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μπράουν σε έναν δρόμο του Φέργκιουσον στις 9 Αυγούστου.

Ο Ντάρεν Ουίλσον, παραχώρησε συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.

Ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μπράουν έβαλε το χέρι του μέσα στο περιπολικό και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο.

Ο Ουίλσον περιέγραψε εξάλλου πως ο Μπράουν έτρεξε εναντίον του και ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει.

Ο αστυνομικός δεν έχει μιλήσει για τα γεγονότα, όμως έγγραφα που μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα παρουσιάζουν με λεπτομέρειες την κατάθεσή του ενώπιον του σώματος των ενόρκων, που αρνήθηκε να τον προσαγάγει στη δικαιοσύνη, και αποκαλύπτουν τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, από τη δική του οπτική.

Ο Ουίλσον, που είναι περίπου 193 εκατοστά ύψος και ζυγίζει 95 κιλά, δήλωσε ότι πάλεψε με τον Μπράουν που ήταν περίπου στο ύψος του, αλλά 131 κιλά, από το εσωτερικό του περιπολικού.

«Ένιωσα σαν ένα 5χρονο που αντιστέκεται στον Χαλκ Χόγκαν», είπε χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια του Μπράουν και οι υποστηρικτές του αναφέρουν μια διαφορετική σειρά γεγονότων. Σύμφωνα με αυτούς, ο άοπλος έφηβος ήταν θύμα του αστυνομικού που τον αντιμετώπισε βίαια και στη συνέχεια τον πυροβόλησε παρόλο που είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά, υποδεικνύοντας ότι παραδίδεται.

Το επεισόδιο σημειώθηκε περίπου στη μέση της 12ωρης βάρδιάς του που ξεκίνησε στις 06:30 το πρωί, είπε ο Ουίλσον στο σώμα των ενόρκων. Τότε σταμάτησε τον Μπράουν και παρατήρησε ότι κρατούσε κάτι πούρα τα οποία φέρονται να είχαν κλαπεί από ένα κοντινό κατάστημα.

Το πρώτο πράγμα που ο αστυνομικός παρατήρησε στον Μπράουν ήταν το πόσο μεγαλόσωμος ήταν, την ώρα που περπατούσε στη μέση του δρόμου με έναν πιο κοντό φίλο του, τον Ντόριαν Τζόνσον.

Ο Ουίλσον, που έχει τεθεί σε αργία μετά το περιστατικό, δεν έμαθε τα ονόματά τους παρά την επομένη, σύμφωνα με την κατάθεσή του.

Αρχικά, ανέφερε, προσπάθησε να μιλήσει στον Μπράουν μέσα από το περιπολικό, αλλά ο νεαρός τον έβρισε και στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον του.

Ο Μπράουν έριξε δύο γροθιές στο πρόσωπο του Ουίλσον, όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, ενώ πρόσθεσε ότι φοβήθηκε πως η τρίτη γροθιά θα ήταν μοιραία.

Ο αστυνομικός σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα γκλομπ ή τον φακό του για να αμυνθεί, όμως πρόσθεσε ότι φοβήθηκε πως τίποτε από τα δύο δεν θα ήταν αποτελεσματικό.

Τράβηξε το όπλο του, το οποίο ο Μπράουν άρπαξε και το έστριψε μέχρι που το έχωσε στον γοφό του Ουίλσον.

«Είπα: “κάνε πίσω γιατί θα σε πυροβολήσω”», ανέφερε ο αστυνομικός στην κατάθεσή του. «Αμέσως άρπαξε το όπλο μου και είπε “Είσαι πολύ χ…ς για να με πυροβολήσεις», πρόσθεσε.

Ο Ουίλσον σημείωσε ότι έριξε έναν πυροβολισμό από το εσωτερικό του περιπολικού, σπάζοντας το παράθυρο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πυροβολούσε εναντίον κάποιου εν ώρα υπηρεσίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο Μπράουν υποχώρησε, αλλά στη συνέχεια του επιτέθηκε και πάλι. Ο Ουίλσον πυροβόλησε και πάλι και τότε ο Μπράουν άρχισε να τρέχει. Ο αστυνομικός βγήκε από το περιπολικό και τον κυνήγησε.

Μόλις διέσχισε τον δρόμο ο Μπράουν γύρισε και κοίταξε τον Ουίλσον, που στεκόταν λιγότερα από 3 μέτρα μακριά. Ο αστυνομικός του είπε να πέσει στο έδαφος, ο νεαρός δεν τον υπάκουσε. Υποχωρώντας γρήγορα, ο Ουίλσον πυροβόλησε πολλές φορές.

«Ήξερα όταν αν με έφτανε, θα με σκότωνε», κατέθεσε.

Ο Ουίλσον είπε ότι δεν γνωρίζει πόσες σφαίρες χτύπησαν τον Μπράουν, αλλά πρόσθεσε ότι είδε τουλάχιστον μία. Ο Μπράουν έπεσε στο έδαφος με το πρόσωπο προς τα κάτω και ο αστυνομικός τότε είπε ότι γνώριζε πως σκοτώθηκε.

Αργότερα, όταν έφτασαν ενισχύσεις στο σημείο του συμβάντος, ένας ανώτερός του ρώτησε τον Ουίλσον τι συνέβη. «Είπα, έπρεπε να τον σκοτώσω», δήλωσε ο αστυνομικός.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost