ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2014 01:07 EET

ΟΟΣΑ: Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα τα «κλειδιά» για την Ελλάδα

Wicki58 via Getty Images

Οι οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ αναφέρουν πως το μυστικό της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα. Αυτά είναι τα μέτρα που θα κάνουν την ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα " έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

Ακόμη, η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε για τη χρονιά 2014 χάρη στον τουρισμό, που είχε σημαντική άνοδο και βοήθησε στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Η ίδια έρευνα αναφέρει πως τα ποσοστά της ανεργίας έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια στο 26% και αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση για το 2016 φθάνοντας κοντά στο 24%.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι θα συνεχισθεί η μείωση σε τιμές και μισθούς, εξ' αιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη, κάτι που αναμένεται να συμβεί με βραδύτερο ρυθμό. Την ίδια στιγμή, παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα συνεχίζει να μειώνεται, υπάρχει όμως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που βοηθάει τις εξαγωγές.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι θα υπερβεί το 175% του ΑΕΠ το 2014 και για τον ΟΟΣΑ το "μεγάλο βάρος του χρέους, αποτελεί πρόκληση" για την Ελλάδα. Δεν αποκλείει, παράλληλα, ότι "ίσως χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση, ίσως παράταση των προθεσμιών και μείωση των επιτοκίων για τα ανεξόφλητα χρέη".