ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2014 01:06 EET

Συνωστισμός στο Taxis: Πάνω από 10.000 αιτήσεις για ρυθμίσεις

grigiomedio via Getty Images

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η «προσέλευση» των φορολογουμένων στο Taxis, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Από το βράδυ της Δευτέρας που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Taxisnet δέχθηκε βροχή αιτήσεων, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Μέχρι τις 6:30 χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 9.400 αιτήσεις από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι αργά το βράδυ ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 10.000. Δηλαδή από την πρώτη ημέρα υποβάλλονταν κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις την ώρα», σημειώνεται.

Η μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση από τις πρώτες ώρες που αυτή ενεργοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα τα πρώτα έσοδα αναμένεται να φανούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Οι οφειλέτες «βλέπουν» τη νέα ρύθμιση ως «ανάσα» και θεωρούν ότι αποτελεί τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία εξοφλώντας τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί κυρίως την τελευταία τριετία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

«Εκτός από τον αριθμό των δόσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,56% από 8,75%, καθώς και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων που ξεκινά από 20% και φθάνει σε 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής προβλέπεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων».