Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης : Η Καφέτση φεύγει, η Κοσκινά έρχεται;

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης : Η Καφέτση φεύγει, η Κοσκινά έρχεται;
sooc

Η φημολογία που οργίαζε τις τελευταίες μέρες επαληθεύτηκε με την οριστική απομάκρυνση της Άννας Καφέτση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η απόφαση υπογραμμίζει την «διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αφορά, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο ΦΙΞ και την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου, διάσταση η οποία έχει αποτυπωθεί σε άρθρα έγκυρων εφημερίδων», ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά «και στη συμπεριφορά της διευθύντριας του Μουσείου, η οποία μεταξύ άλλων, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ όπως σαφώς προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία.»

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Αννα Καφέτση ήταν διευθύντρια του Μουσείου από το 2000, και η απομάκρυνση της έχει θορυβήσει έντονα μεγάλο μέρος της ελληνικής εικαστικής σκηνής. Είχαν προηγηθεί μήνες αλληλοκατηγοριών με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου καθώς και αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντέυξεις τύπου και από τις δύο πλευρές. Η κα Καφέτση κατηγορούσε το Διοικητικό Συμβούλιο για κωλυσιεργία που κόστιζε στο Μουσείο τα εγκαίνειά του, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της χρέωνε ελλειπή προετοιμασία και αυταρχική συμπεριφορά. Ακολούθησαν η παραίτηση της αντιπροέδρου του Δ.Σ. Σοφίας Στάϊκου, καθώς και η γραπτή παρέμβαση 167 εικαστικών υπέρ της Αννας Καφέτση.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσείευμα της «Καθημερινής» επικρατέστερη υποψήφια για να αντικαταστήσει την Άννα Καφέτση είναι η Κατερίνα Κοσκινά διευθύντρια του Κρατικου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Δημοφιλή