Διαβάστε ποιες τεχνικές βοηθούν (και ποιες όχι) στη μείωση του ροχαλητού

Πείτε αντίο στο ροχαλητό
Getty Images/Tetra images RF

Το ροχαλητό προκαλείται όταν οι η ροή του αέρα από τη μύτη ή από το στόμα εμποδίζεται και εκτός από ενοχλητικό μπορεί να έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν το ροχαλητό κρύβει μία περίπτωση διαταραχής ύπνου ή υπνική άπνοια. Ειδικά στην περίπτωση της υπνικής άπνοιας, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εμφάνιση διαβήτη και κατάθλιψης είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί κανείς το γιατρό του. Ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα εποχιακής αλλεργίας ή οφείλεται στο διάφραγμα υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανακουφιστείτε τόσο οι ίδιοι, όσο και εκείνοι που κοιμούνται μαζί σας. Ποιοι είναι όμως εκείνοι που βοηθούν πραγματικά;

Ρινικές ταινίες

Καλύτερα να τις αποφύγετε μιας και συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Οι αεραγωγοί που συνδέονται με το ροχαλητό είναι πιο βαθιά από όσο φτάνει η δράση των ρινικών ταινιών. Αυτό που πραγματικά, μειώνεται με τις ρινικές ταινίες είναι η ακουστική του ροχαλητού. Οπότε, μπορεί το ροχαλητό να μην ακούγεται τόσο και ο ύπνος για το/τη σύντροφό σας να γίνεται πιο ευχάριστος, αλλά το φαινόμενο δεν εξαλείφεται.

Απώλεια βάρους

Δοκιμάστε το! Τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τον αυχένα με περισσότερο ιστό με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στους αεραγωγούς και να εμποδίζεται η ροή του αέρα, δημιουργώντας αυτή τη δόνηση που προκαλεί το ροχαλητό. Εάν κάποιος παίρνει μερικά κιλά κάθε χρόνο μπορεί να παρουσιάσει υπνική άπνοια, εάν όμως κάποιος πάρει κιλά και μετά ξεκινάει να ροχαλίζει, η απώλεια βάρους θα απαλύνει τα επίπεδα του ροχαλητού και θα ωφελήσει τον οργανισμό γενικότερα.

Αλλάξτε πλευρό

Δοκιμάστε το! Όταν κοιμάται κανείς ανάσκελα, η πίεση που ασκείται είναι μεγαλύτερη και η αλλαγή στάσης μπορεί να εξαλείψει το ροχαλητό.

Κοιμηθείτε με αφυγραντήρα

Σκεφτείτε το. Εάν το ροχαλητό σας είναι αποτέλεσμα αλλεργιών ή ρινικής συμφόρησης και χειροτερεύει με τον ξηρό αέρα, ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει. Παρ' ολ' αυτά μία τέτοια τακτική μπορεί να βοηθάει στη μείωση του ροχαλητού αλλά πολλές φορές εμποδίζει το άτομο από το να επισκεφτεί κάποιον ειδικό για τη σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πείτε όχι στο αλκοόλ

Δοκιμάστε το! Κάποιος που ροχαλίζει περιστασιακά μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του με την κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ. Αυτό συμβαίνει διότι το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς που διατηρούν τους αεραγωγούς της μύτης ανοιχτούς και μπορεί να δημιουργήσει συμφόρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Ειδικά» μαξιλάρια

Αποφύγετέ το. Παρόλο που οι διαφορετικές θέσεις του αυχένα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των αεραγωγών της μύτης, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα καταφέρετε να μείνετε στην ίδια θέση όλο το βράδυ. Η λύση για τη διακοπή του ροχαλητού δεν είναι τόσο απλή όσο ένα «ειδικό» μαξιλάρι και δεν υπάρχει και κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Μέθοδος CPAP

Σκεφτείτε το. Εάν έχετε δοκιμάσει πολλούς άλλους τρόπους και έχουν αποβεί μάταιοι, μπορείτε να προσπαθήσετε να την αντιμετωπίσετε με συνεχή συσσώρευση ροής αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη (CPAP). Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ασθενής φορά μια μάσκα στη μύτη και μέσω των αεραγωγών εισέρχεται αέρας υπό πίεση. Μία τέτοια είδους θεραπεία απαιτεί διάγνωση από τον γιατρό σας.

Χειρουργείο

Σκεφτείτε το. Εάν τίποτε άλλο δεν έχει φανεί χρήσιμο και ο γιατρός σας προτείνει την χειρουργική παρέμβαση, σημαίνει ότι πρόκειται για περίπτωση υπνικής άπνοιας και χρειάζεται αποκατάσταση της ανατομίας τη μύτης,

Κέντρα Μελέτης Ύπνου:

  • Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών,Τηλ: 210-7289324
  • Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική,Τηλ: 210-7710012
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, Τηλ: 210-7236743
  • Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Τηλ: 210-8043203
  • Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Τηλ: 210-7236743
  • Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), Τηλ: 2310-358278
  • Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), Τηλ: 2310-493500
  • Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο),Τηλ: 2810-394824
  • Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), Τηλ: 2410-301193

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο Want To Stop Snoring? Here's What Works (And What Doesn't) που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.