Βιβλιοθήκη Φέργκιουσον. Εκεί που δεν κατάφερε να «φωλιάσει» η οργή

Βιβλιοθήκη Φέρκγιουσον. Εκεί που δεν κατάφερε να «φωλιάσει» η οργή
FERGUSON, MO - NOVEMBER 26: Members of Missouri National Guard are deployed outside the Ferguson Police Department during continued demonstrations after the Grand Jury did not indict white Police Officer Darren Wilson in the shooting death of black 18-year old Michael Brown in Ferguson, Mo. on November 26, 2014. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
FERGUSON, MO - NOVEMBER 26: Members of Missouri National Guard are deployed outside the Ferguson Police Department during continued demonstrations after the Grand Jury did not indict white Police Officer Darren Wilson in the shooting death of black 18-year old Michael Brown in Ferguson, Mo. on November 26, 2014. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δόθηκε εντολή να μην ανοίξουν. Πολλοί κατοίκοι προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους υπό το φόβο των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει σε κάθε γωνία του Σέιντ Λούις μετά την απόφαση για την μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν.

Κι όμως. Μέσα σε αυτή την εικόνα απίστευτης αγριότητας, της βίας, των κτιρίων και των οχημάτων που παραδίδονταν στις φλόγες και των ταραξιών που κυκλοφορούσαν οργισμένοι στους δρόμους της πόλης, υπήρχε ένας μικρός «φάρος» ελπίδας και αισιοδοξίας.

Ήταν η δημοτική Βιβλιοθήκη του Φέργκιουσον η οποία παρέμεινε ανοιχτή όλες τις ημέρες, παρείχε στέγη σε παιδιά που δεν είχαν που να φιλοξενηθούν αφού τα σχολεία ήταν κλειστά και κατάφερε να φέρει κοντά ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας.

Το βάρος της δύσκολης απόφασης έπεσε στους ώμους του διευθυντή της και μοναδικού πλήρους απασχόλησης υπαλλήλου της βιβλιοθήκης.

«Πέρασα όλη τη νύχτα προσπαθώντας να αποφασίσω εάν θα πρέπει να ανοίξω ή όχι τη βιβλιοθήκη την επόμενη ημέρα» δήλωσε ο Σκοτ Μπόνερ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Τελικά αποφάσισε να μην ενδώσει στο φόβο και ως σαν να μην είχε συμβεί τίποτε το προηγούμενο βράδυ- των πρώτων μεγάλων ταραχών- ξεκλείδωσε νωρίς το πρωί την πόρτα εισόδου της βιβλιοθήκης. Η μόνη έκπτωση που «έκανε» ήταν, όπως ενημέρωσε το κοινό της βιβλιοθήκης μέσω Facebook, να κλείσει η βιβλιοθήκη νωρίτερα απ' ότι συνήθως.

«Ζωντάνεψε» η βιβλιοθήκη με την παρουσία μικρών παιδιών

Στόχος του κ.Μπόνερ ήταν όχι μόνο να συνεχίσει η βιβλιοθήκη την «αποστολή» της αλλά ειδικότερα αυτές τις ημέρες των ταραχών στο Φέργκιουσον να προσφέρει στέγη σε παιδιά που εξαιτίας της εντολής της Κυβερνείου να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία δεν θα είχαν που φιλοξενηθούν κατά τις πρωινές ώρες. Μάλιστα, ο κ.Μπόνερ, προκειμένου να κάνει πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών αλλά και να μην διαταράξει την καθημερινότητά τους, προσπάθησε να τα απασχολήσει με σχολικές δραστηριότητες. Στην προσπάθειά του αυτή μάλιστα ανταποκρίθηκε πλήθος εθελοντών.

«Νομίζω πως όταν υπάρχουν τόσες αρνητικές ιστορίες γύρω μας, το να βλέπουμε την κοινότητα να έρχεται πιο κοντά και να συντάσσεται σε έναν κοινό σκοπό...κάνει τους ανθρώπους να θυμούνται πως είμαστε όλοι άνθρωποι και πως αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί αυτή την κατάσταση».

Βέβαια αυτό που δεν περίμενε ούτε ο ίδιος ο διευθυντής της βιβλιοθήκης ήταν πως η κίνησή του αυτή θα συγκινούσε πολίτες σε όλη τη χώρα και θα τους παρακινούσε να στείλουν δωρεές με αφορμή και την Ημέρα των Ευχαριστιών, για να στηρίξουν το έργο του αλλά και τη βιβλιοθήκη γενικότερα. Η δε ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική όπως επίσης η αυταπάρνηση των ημιαπασχολούμενων υπαλλήλων της βιβλιοθήκης που στήριξαν εμπράκτως την απόφαση του να κρατήσει ανοιχτή τη βιβλιοθήκη και η βοήθεια δεκάδων εθελοντών.

Δημοφιλή