ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2014 09:26 EET | Updated 27/11/2014 09:26 EET

Τουλάχιστον έξι νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας κατά οχήματος της βρετανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν

ASSOCIATED PRESS
Afghan security forces inspect a British embassy vehicle which was targeted in a suicide attack in Kabul, Afghanistan, Thursday, Nov. 27, 2014. A suicide bomber attacked a British embassy vehicle in the Afghan capital Kabul on Thursday, killing several Afghan civilians and wounding more than 30 others, officials said. An embassy spokesman confirmed the attack and said some people in the vehicle were wounded, without providing further details. He added that the vehicle was not carrying any British diplomats. (AP Photo/Rahmat Gul)

Ένας Βρετανός πολίτης είναι ανάμεσα στα τουλάχιστον έξι θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν αυτοκίνητο της βρετανικής πρεσβείας στην ανατολική Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι άλλοι πέντε νεκροί ήταν Αφγανοί. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά.

«Ενας εχθρός του λαού με αυτοκίνητο στόχευσε εναντίον οχήματος των ξένων δυνάμεων στην αστυνομική περιοχή 9», ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο αποκαλεί τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά διευκρίνισε πως "δεν υπήρχε διπλωμάτης μέσα στο αυτοκίνητο. Συνεργαζόμαστε με τις αφγανικές αρχές για να διαπιστώσουμε τα αίτια του περιστατικού".

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Σταγκ μετείχε εκείνη την ώρα σε τηλεοπτική εκπομπή. Η πρεσβεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εργαζόμενοί της τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον του διπλωματικού της οχήματος, αλλά δεν σχολίασε την πληροφορία για τον θάνατο του βρετανού πολίτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη κοντά στο βρετανικό διπλωματικό όχημα 4X4, στη οδό ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ και την πόλη Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χασμάτ Στανεκζάι.

Παράλληλα σήμερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι Ταλιμπάν απήγαγαν 15 κυβερνητικούς υπάλληλοι στην βόρεια επαρχία Κουντούζ.

«Οι υπάλληλοι του τελωνείου στο Σερχάν Μπαντάρ κατευθύνονταν στην πόλη Κουντούζ όταν απήχθησαν από αντάρτες Ταλιμπάν αργά χθες. Λέγεται ότι οδηγήθηκαν στην περιοχή Νταστ-ε-Αρτσι. Ο οδηγός θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Αμπντούλ Ουασάι Μπασέλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.