ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2014 02:48 EET

«Η απογοήτευσή μας έχει βαθιές ρίζες», λέει ο Ομπάμα για τις ταραχές στο Φέργκιουσον

Chicago Tribune via Getty Images
President Obama addresses community leaders at the Copernicus Community Center in Chicago to discuss executive actions he took on immigration, Tuesday, Nov. 25, 2014. (E. Jason Wambsgans/Chicago Tribune/TNS via Getty Images)

Έκκληση για τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και την αποφυγή διάπραξης εγκληματικών πράξεων με φόντο την έκκρυθμη κατάστασησ το Μισούρι έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος σπεύδοντας όμως να ασκήσει και μια έμμεση κριτική στην απόφαση του σώματος των ενόρκων στην υπόθεση δολοφονίας του Μάικλ Μπράουν αλλά και να δείξει τη «ρίζα του κακού».

«Η απογοήτευση που έχουμε βιώσει δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχει βαθιές ρίζες σε πολλές κοινότητες έγχρωμων οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται πάντα με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, «το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να θέτονται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με τη συμμετοχή και άλλων πολιτειών των ΗΠΑ. Στο Φέργκιουσον του Μισούρι, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε καταστήματα και πυρπόλησαν πολλά οχήματα, αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου την οποία χαρακτήρισαν άδικη.