Σε προεκλογικό συναγερμό κόμματα και βουλευτές μετά το ναυάγιο στο Παρίσι

Πόσο κοντά είμαστε στις εκλογές μετά το ναυάγιο στο Παρίσι
Sooc

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τις τελευταίες ώρες κόμματα και βουλευτές, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου, στο Μαξίμου και τη δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά το μνημόνιο θα παραταθεί για τεχνικούς λόγους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα το 2015, οι λέξεις πρόωρες εκλογές, μονοπώλησαν τις πολιτικές συζητήσεις.

Αρχικά ήταν η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στο BHMA FM, η οποία ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατία και να παραμείνι η Βουλή ανοικτή, τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις από συνεργάτες του, για επίσπευση της εκλογής Προέδρου, μέσα στο Γενάρη.

Την ίδια στιγμή τη λέξη πρόωρες εκλογές είπε, ή τουλάχιστον την «έβαλαν στο στόμα του υπουργού Οικονομικών» Γκίκα Χαρδούβελη. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ: «Δεν κάνουν βήμα πίσω. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο» .

Για να ακολουθήσει διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τεράστιο ενδιαφέρον αποκτά η προγραμματισμένη συνάντηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Εξωτερικών την προσεχή Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, ανεβάζει του τόνους: «Επιβεβαιώνονται τα όσα είχαμε πει για τις συναντήσει τρόικας-κυβέρνησης: ότι το μνημόνιο παραμένει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και θα παραμείνει όσο η κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο εξόδου και όσο κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών» και τόνισε: «Αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις προηγούμενες συζητήσεις, και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά. Να κάνω και μια εκτίμηση. Θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια "ελεγχόμενη" ασυμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά τις παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και αλλαγής ηγεσίας, με τις δηλώσεις βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ, 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Ιωάννης Δριβελέγκας,Δημήτρης Κρεμαστινός,Ιωάννης Κουτσούκος,Χρήστος Γκόγκας,Μιχάλης Κασσής,Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας, με κοινή δήλωση τους πρόσφεραν στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις πρωτοβουλίες του, για ανασύσταση της Κεντροαριστέρας, μέσω της Δημοκρατίκής Παράταξης.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επώδυνης, αλλά αναγκαίας για τη χώρα πορείας, όπως τη δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ το 2010.

Την υπηρετήσαμε με συνέπεια, παρά τις επιμέρους προσωπικές μας απόψεις και πιστεύουμε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωσή της θα δικαιώσει τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας, αλλά και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα η συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ με όλους, όσοι στρατευθούν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να εκφράσουμε τις διάσπαρτες δυνάμεις του κόσμου της κεντροαριστεράς και μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό στην κάθε άποψη, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα προοδευτικό σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Άλλωστε, ας θυμηθούμε ό,τι είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης».

Επομένως, στη φάση αυτή και με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε όλοι και ιδίως όσοι είχαν την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.