ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/11/2014 06:05 EET | Updated 10/12/2014 13:45 EET

Διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MITEF Greece

HuffPost Greece

O διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition, που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το MIT Enterprise Forum Greece, στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας, βάση της αρχής του «ευ αγωνίζεσθαι», ενός υγιούς και ωφέλιμου ανταγωνισμού. Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups, που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία.

Αν έχετε ένα νέο συναρπαστικό προϊόν ή υπηρεσία, λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό, θα έχετε την ευκαιρία να αντλήσετε σημαντικές γνώσεις και έμπρακτη καθοδήγηση, που θα οδηγήσουν την επιχείρησή σας στο επόμενο στάδιο δράσης, καθώς και να συναγωνισθείτε με τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοφυούς Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη και βράβευση ταλαντούχων και φιλόδοξων ελληνικών ομάδων καθώς και η προβολή τους διεθνώς μέσα από το δίκτυο του MIT Enterprise Forum και το MIT Technology Review. Παράλληλα, οι νικητές θα κερδίσουν έπαθλα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εταιρίας τους στα επόμενα βήματά της. Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει τα πρότυπα και τις καλές πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών, που πραγματοποιεί το MIT Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες.

Μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία τους στην διεθνή αγορά.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρία στάδια

1) Προκαταρκτικό στάδιο: Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας σηματοδοτεί την έναρξη των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις στο διαγωνισμό γίνονται μέσω της πλατφόρμας www.mitefcompetition.org/greece, ξεκινούν στις 17 Νοεμβρίου, 2014, και λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, 2014. Τον Ιανουάριο, 2015, οι κριτές θα επιλέξουν τις πρώτες 25 ομάδες, που θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο.

2) Δεύτερο στάδιο: Από το Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο, 2015, αξιόλογοι σύμβουλοι/μέντορες της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής θα καθοδηγήσουν τις 25 επιλεγμένες ομάδες (mentoring & coaching). Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων σημαντικού ενδιαφέροντος, όπως Perfect Pitch, Νομικά θέματα, Marketing, Οικονομικά/Φορολογία. Τα εργαστήρια αυτά θα διεξαχθούν από Έλληνες και διεθνείς συνεργάτες του MITEF Greece και θα έχουν στόχο την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων τους. Στη συνέχεια οι κριτές θα επιλέξουν τις 10 επικρατούσες ομάδες που θα περάσουν στον τελικό γύρο.

3) Τελικό στάδιο: Στα τέλη Ιουνίου, 2015 θα διεξαχθεί η τελική φάση του διαγωνισμού. Οι 10 ομάδες θα παρουσιάσουν ζωντανά τις επιχειρηματικές τους ιδέες ενώπιον κριτικής επιτροπής καθώς και ενώπιον του ευρύτερου κοινού που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση. Στην εκδήλωση θα αναδειχθούν οι τρεις τελικοί νικητές.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι εταιρίες ή ομάδες που πληρούν τους παρακάτω όρους:

-Δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν το πρωτότυπο προϊόντος ή υπηρεσίας.

-Εταιρίες που έχουν ιδρυθεί ήδη ή ομάδες που σκοπεύουν να ιδρύσουν την εταιρία τους.

Συγκεκριμένα:

Οι εταιρίες θα πρέπει να έχουν συσταθεί στην Ελλάδα ή

Οι εταιρίες που έχουν συσταθεί στο εξωτερικό θα πρέπει:

α) το 50% των μελών της ιδρυτικής ομάδας να αποτελείται από Έλληνες υπηκόους

ή β) το 50% της έρευνας & ανάπτυξης να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

-Οι ιδρυτικές ομάδες (ανεξαρτήτως αν έχει ήδη συσταθεί η εταιρία τους ή όχι) θα πρέπει να περιλαμβάνουν 3 έως 6 μέλη άνω των 18 ετών.

-Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της εταιρίας ή της ομάδας θα πρέπει να είναι κάτοικος της Ελλάδας.

-Εταιρίες, που έχουν ιδρυθεί έως το πολύ τρία χρόνια μέχρι και το τέλος της περιόδου εγγραφών στο διαγωνισμό, στις 31 Δεκεμβρίου, 2014.

-Εταιρίες, των οποίων η χρηματοδότηση μέχρι τις 31/12/14, δεν ξεπερνά τα 500,000€ ή τα $650,000.

Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τους Όρους & Προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.mitefcompetition.org/greece, και παράλληλα μπορούν να εγγραφθούν στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Sign Up for Updates), για να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με το διαγωνισμό. Επίσης, πληροφορίες θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΜΙΤ ΕF Greece καθώς και τα social media του συλλόγου.

Πληροφορίες για τους διοργανωτές

Το ΜΙΤ Enterprise Forum (MITEF) ενημερώνει, διασυνδέει και εκπαιδεύει επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, βοηθώντας τους να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο. Το MITEF Global αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο τοπικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που αντλούν έμπνευση από το ΜΙΤ και είναι ανοικτές στον κόσμο.

Το όραμά του οργανισμού είναι να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο υποστηρίζοντας τη δημιουργία και επιταχύνοντας την ανάπτυξη επιχειρήσεων τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2013, το ΜΙΤEF Greece έχει διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές ημερίδες για επιχειρηματίες τεχνολογίας και επενδυτές, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του Ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Οι διεργασίες αυτές κληροδότησαν μια βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που η τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει. Το MITEF Greece Startup Competition αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του MITEF Greece για ενδυνάμωση και ανάδειξη των καλύτερων και δυναμικότερων ελληνικών τεχνολογικών ομάδων, μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών.