«Μέσα στο 2014 η συμφωνία με Τρόικα"

«Μέσα στο 2014 συμφωνία με εκατέρωθεν συμβιβασμούς»
Sooc

«Θα κλείσουμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες γύρω στο τέλος του χρόνου με συμβιβασμό εκατέρωθεν». Με αυτές τις λέξεις ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μιλώντας στη HuffPost Greece, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι μέχρι το 2015, θα, έχει επιστρέψει ηΤρόικα στην Αθήνα, και θα κλείσει η 5η και τελευταία αξιολόγηση.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει με ή χωρίς νέο μνημόνιο ή με τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, όπως ανέφερε την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Σήμερα οι δύο κυβενρητικοί εταίροι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχουν νέα συνάντηση το μεσημέρι στο Μαξίμου, σε μια προσπάθει να βρεθεί λύση μετα το αδιέξοδο των συνομιλιών με την Τρόικα στο Παρίσι.

Κομβική σημασίας, θα είναι η σύνοδος των υπουργών οικονομικών (eurogroup), που θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει με πολιτική παρέμφαση να γεφυρώσει το χάσμα που την χωρίζει με την Τρόικα, που επιμένει να διαβλέπει χρηαμτοδοτικό κενό για το 2015 2,5 δισ. ευρώ και ζητά λήψη νέων μέτρων.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανακοινώσει τη ψήφιση νέων μέτρων εντός των επομένων εβδομάδων και να δώσει διαβεβαιώσεις για ενεργή παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «επόμενη» ημέρα του ελληνικού προγράμματος,

Στο EuroWorkingGroup της Πέμπτης(27/11), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσαν τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Του EuroWorkingGroup είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Στο EuroWorking Group έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Αν και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, διαπιστώθηκε ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η λήψη μέτρων.

Στη βάση αυτή τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Δήλωσεις Μοσκοβισί

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί σύντομα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι συνεχίζονται εντατικά οι διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας και πρόσθεσε πως προς τον σκοπό αυτό, συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε «σωστό δρόμο» και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση. Τόνισε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά για να υπάρξει σύγκλιση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η 8η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup για την Ελλάδα.

Δημοφιλή