ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2014 07:29 EET | Updated 28/11/2014 08:11 EET

Μαζική σφαγή ζώων στην Ινδία για τη θεά Γκαντιμάι και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

PRAKASH MATHEMA via Getty Images
Hindu devotees gather before the start of sacrificial offerings to the Hindu goddess Gadhimai in Bariyapur village, Bara district, some 70 kilometres south of Kathmandu, on November 24, 2009. Up to a million Hindu devotees gathered November 24 in a village in Nepal to witness the slaughter of hundreds of thousands of animals in a mass sacrifice that has drawn widespread criticism. Worshippers travelled long distances, many coming from neighbouring India, to attend the two-day Gadhimai festival, which honours the Hindu goddess of power and takes place once every five years in southern Nepal. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA (Photo credit should read PRAKASH MATHEMA/AFP/Getty Images)

Προσοχή σκληρές εικόνες

Υπό τις διαρκείς και αυξανόμενης έντασης τις τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν οι μαζικές σφαγές ζώων στο χωρίο Μπαριγιαπούρ ανοιχτά του Νεπάλ, προς τιμήν της θεάς Γκαντιμάι. Σε ανάλογο θρησκευτικό προσκήνυμα το 2009, είχαν...προσφερθεί για σφαγή 300.000 ζώα!

Το χωρίο βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία και επί δύο ημέρες αναμένεται να μετατραπεί σε ένα από τα «μεγαλύτερα σφαγεία» ζώων. Επειδή μάλιστα ο κάθε πιστός έχει διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες, τα ζώα που «θυσιάζονται» μπορεί να είναι από βουβάλια μέχρι και ποντίκια.

(Προσοχή. Ακολουθούν σκληρές εικόνες)

Τι «υπαγορεύει» το έθιμο

Οι πιστοί, θυσιάζουν πρώτα βουβάλια τα οποία έχουν μεταφέρει κατά χιλιάδες σε έναν μεγάλο αγρό, δίπλα στο ναό και ακολουθούν όλα τα άλλα ζώα. Οι πρώτες συμβολικές θυσίες ήταν μιας κατσίκας, ενός ποντικιού, ενός κοτόπουλου, ενός χοίρου και ενός περιστεριού.

Συνολικά, δεν αποκλείεται να σφαγιαστούν περί τα 300.000 ζώα, όσα δηλαδή και το 2009.

Οι δε πιστοί της θεάς Γκαντιμάι κάνουν λόγο για ένα άκρως εορταστικό κλίμα αλλά και για τον ενθουσιασμό του κόσμου που έχει συρρεύσει στο χωριό. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσέων, ένας 55χρονος χωρικός ταξίδευε τρεις ώρες για να φθάσει στο Μπαριγιαπούρ για να προσφέρει μια κατσίκα στη θεά, από την οποία ζήτησε να προστατεύει την οικογένειά του. Όπως δήλωσε μάλιστα με πείσμα, «εάν πιστεύεις, η θεά εκπληρώνει την ευχή σου».

Σύμφωνα με τον θρύλο, οι πρώτες θυσίες στο Μπαριγιαπούρ οργανώθηκαν πριν από αιώνες όταν η θεά Γκαντιμάι εμφανίστηκε στο όνειρο ενός φυλακισμένου και του ζήτησε να οικοδομήσει ένα ναό προς τιμήν της. Ο πρώην κρατούμενος απελευθερώθηκε από τα δεσμά του και έκτισε τον ναό.

Οι αντιδράσεις των ακτιβιστών

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με 1.200 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο χωριό και στον αγρό όπου διεξάγονται. Η αστυνομική παρουσία ήταν επιβεβλημένη καθώς πλήθος πολιτών έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το τελετουργικό ενώ παράλληλα πρέπει να αποτραπεί και μια πιθανή σύγκρουση πιστών και ακτιβιστών, που διαδηλώνουν ζητώντας την προστασία των ζώων από το θρησκευτικό έθιμο.

Οι υποστηρικτές της προστασίας των ζώων κατηγορούν τις αρχές του ναού ότι αντλούν οφέλη από την πίστη του κόσμου. «Βγάζουν λεφτά εκβιαστικά όπως από τα δικαιώματα εισόδου, στάθμευσης των οχημάτων, κ.ά.» δήλωσε ο πρόεδρος της ΜΚΟAnimal Welfare Network Nepal.

Εκστρατεία για την απαγόρευση του τελετουργικού είχε αρχίσει με την υποστήριξη της βρετανίδας ηθοποιού Τζοάνα Λάμλεϊ και την ενίσχυση της Μπριζίτ Μπαρντό που έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Νεπάλ ζητώντας να τερματιστεί η "βάναυση παράδοση".

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post