ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2014 11:32 EET

Οι podemos παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Και κάτι μας θυμίζουν

ASSOCIATED PRESS
Pablo Iglesias, Secretary General of 'Podemos' ('We can'), center, poses as he holds 'An Economic Project for the People' written by Spanish economists Vincenc Navarro, left, and Juan Torres, right, in Madrid, Spain, Thursday, Nov. 27, 2014. Latest polls show the recently-formed Spanish party 'Podemos' has risen to become the most popular choice among Spanish voters for the general elections to be held in 2015. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

Την Πέμπτη οι Podemos, οι διάδοχοι του κινήματος των Αγανακτισμένων της Ισπανίας, παρουσίασαν τις οικονομικές τους προτάσεις. Τις επεξεργάστηκαν οι δύο οικονομολόγοι που πλαισιώνουν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Χουάν Τόρρες και ο Βινσένς Ναβάρο.

Είναι προφανές πως η ρητορική τους έχει μαλακώσει σε σχέση με την περίοδο των Ευρωεκλογών. Το Podemos μιλάει για ανατροπή αλλά με αρκετή δόση ρεαλισμού. Και ποντάρει στη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

«Για να τα καταφέρουμε πρέπει να αντρέψουμε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να κάνουμε συμμαχίες» λέει ο Πάμπλο Ιγγλέσιας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία του «Οικονομικού Προγράμματος για το λαό»:

Δημόσιο Χρέος

Οι λέξεις κλειδιά είναι διαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση, με διαγραφή μέρους του χρέους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη λένε οι δύο οικονομολόγοι. Δεν γίνεται πια λόγος για μονομερή στάση πληρωμών.

Χουάν Τόρρες- Οικονομολόγος Podemos: «Δικαιούμαστε να μάθουμε από που προέκυψε το χρέος και γιατί γιγαντώθηκε. Αφενός πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες, αφετέρου, πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που διέπραξαν παρανομίες».

Εγγυημένο εισόδημα

Προβλέπεται ένα εγγυημένο βοήθημα για όσους δεν έχουν εισοδήματα. Επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση ανώτατου μισθού.

35ωρο

Το πρόγραμμα των Podemos επαναφέρει το 7ωρο: προβλέπει 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα

Δημόσια Τράπεζα

Προβλέπεται η δημιουργία μιας κρατικής δημόσιας τράπεζας. Η πρόσβαση στην πίστωση είναι δικαίωμα, υποστηρίζουν οι δύο οικονομολόγοι.

Φορολογική Πολιτική

Σύμφωνα με τον Χουάν Τόρρες, οι πολύ πλούσιοι της Ισπανίας φορολογούνται 80% λιγότερο από τους αντίστοιχους της Σουηδίας. Η φορολογική πολιτική πρέπει να εξορθολογιστεί υποστηρίζει.

Sponsored Box