ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/11/2014 11:42 EET | Updated 29/11/2014 11:46 EET

Ελενόπουλος: Γιατί και ποιους ενοχλεί η πρόταση Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ

PASOK_Photos/Flickr

Πολυσέλιδο σχόλιο, με αιχμές προς όσους “υποδέχθηκαν” με αρνητική διάθεση και σχόλια εντός του ΠΑΣΟΚ την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνει ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Ελενόπουλος.

“Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε και ακούμε πολλά - υπό μορφή κουτσομπολιών, παρά ουσίας. Προφανώς, όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις απόψεις του και βεβαίως, την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φαίνεται ότι οι κατ' επάγγελμα και καθ' έξην "ανησυχούντες" για το τι κάνει διαχρονικά ο Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκονται σε κατάσταση ιλίγγου. Αυτό τους οδηγεί σε δημοσιεύματα, ακόμη και πρωτοσέλιδα, βγαλμένα όχι από τη διαυγή πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά απο τα δικά τους πεπραγμένα - παρελθόντος και παρόντος. Γράφουν και μιλάνε για τον Γιώργο Παπανδρέου, υπό το πρίσμα των δικών τους πρακτικών και αντιλήψεων. Δεν είναι όμως όλοι ίδιοι. Ας το ξεπεράσουν, επιτέλους, κι ας μιλήσουν κι αυτοί πολιτικά” αναφέρει στο σχόλιο του ο κ.Ελενόπουλος.

Τι πραγματικά επιδιώκει η πρόταση Παπανδρέου

Αναφορικά με την πρόταση του Γ.Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων πως:

-πρόκειται για μια πρόταση με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το Κίνημα.

-το αδιέξοδο διαμορφώθηκε από επιλογές που απαξίωσαν πολιτικά τη διαχρονική προσφορά του στον τόπο. Απαξίωσαν την τιτάνια προσπάθεια που κλήθηκε να φέρει σε πέρας, για τη σωτηρία της χώρας.

-είναι μια πρόταση λυτρωτική και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα, και για την Ελληνική κοινωνία. Γιατί θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο της πορείας του ΠΑΣΟΚ και των αποφάσεων που αφορούν το ίδιο το Κίνημα, αλλά και την Ελλάδα

-επιτρέπει επιτρέπει ξανά στον πολίτη να ελπίζει, να συμμετέχει και να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια με τις δικές του ιδέες, απόψεις, θέσεις και προτάσεις

-επιχειρεί να θέσει τέρμα στις άγονες αντιπαραθέσεις και την πόλωση που επικρατούν στην πολιτική ζωή. Προτείνει τη γόνιμη αναζήτηση διεξόδων, που θα αναδειχθούν από την ίδια την κοινωνία. Δημιουργεί τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για πραγματικό διάλογο, δημιουργική κριτική, μαζί και τη συνεννόηση, τη συναίνεση, τις συνεργασίες.

-η πρόαση για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του Κινήματος, προσθέτει - δεν αφαιρεί, πολλαπλασιάζει - δεν διαιρεί.

-αποζητά τη συνέργεια όλων, προκειμένου να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί το Κίνημα.

Όσοι “δήθεν προβληματίζονται δεν κατανοούν”

Τονίζει δε πως “οι μόνοι που μπορεί να προβληματίζονται, δήθεν, από αυτήν την προοπτική, είναι όσοι εξακολουθούν να μην κατανοούν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται το πλήγμα που επέφεραν και συνεχίζουν να επιφέρουν στη Δημοκρατία, τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, ο πελατειακός καπιταλισμός, οι δομές, αλλά και οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές, που επέβαλε”.

Και συνεχίζει: “Ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή του ΠΑΣΟΚ, ταυτίζονται απολύτως με αυτήν την αδήριτη ανάγκη. Οτιδήποτε άλλο, είναι προφανές ότι, δεν αφορά τη βιώσιμη και σταθερή πορεία της χώρας - αλλά ίσως, τη δική τους πορεία” για να σχολιάσει και την πορεία της διαπραγμάτευσης. “Εξάλλου, δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που έκανε την τελευταία διαπραγμάτευση - με τα γνωστά αποτελέσματα.”

Αντιθέτως, όπως τονίζεται, ο κ.Παπανδρέου “είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και είχε καταθέσει τις απόψεις και τις θέσεις του, με τις οποίες διασφαλιζόταν η διαπραγματευτική δυναμική έναντι των εταίρων. Ως εκ τούτου, είναι αστείο να εγείρουν κάποιοι ζητήματα σταθερότητας της χώρας με αφορμή την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου”.

Κριτική προς τους εταίρους αλλά και προς την κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση

Σε ό,τι αφορά του εταίρους μας σημειώνει πως “ακόμη και σήμερα, εμφανίζονται προσκολλημένοι σε επιλογές που προκρίνουν την δημοσιονομική λιτότητα παντού στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ως πανάκεια, έναντι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, αλλά και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΕΕ να αντλήσει κεφάλαια για επενδύσεις και τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης - για την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας” ενώ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να είναι μόνο διαχειριστικού χαρακτήρα.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης σημειώνει: “Δυστυχώς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμφανίζονται εγκλωβισμένες στην τακτική της πόλωσης και για τη διαχείριση του χρέους, αλλά και της "επόμενης μέρας", αποδυναμώνοντας έτσι - για άλλη μια φορά - την εικόνα και τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Έτσι φθάσαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς σχέδιο και αξιόπιστες προτάσεις.Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι προσωπικό, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι”.

Καταλήγει δε πως η πρόταση του κ.Παπανδρέου “Δεν αφορά τις καρέκλες και τη νομή της εξουσίας. Είναι πολιτικό. Αφορά το Κίνημα, την ύπαρξή του και το μέλλον του. Αφορά την ενίσχυση της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί στα πραγματικά διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία - αλλά όχι οτιδήποτε άλλο, που ουδεμία σχέση έχει με αυτά τα διακυβεύματα”.

Διαβάσε εδώ το κείμενο - σχόλιο του Γιώργου Ελενόπουλου