Μέχρι 13.000 «σύγχρονοι σκλάβοι» στη Μ. Βρετανία

Μέχρι 13.000 «σύγχρονοι σκλάβοι» στη Μ. Βρετανία
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
HOANG DINH NAM via Getty Images

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Μ. Βρετανία αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία στη χώρα υπάρχουν μεταξύ 10.000 και 13.000 σύγχρονοι «σκλάβοι»- αριθμός που συνιστά αύξηση σε σχέση με εκτιμήσεις του παρελθόντος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνουν γυναίκες οι οποίες έχουν εξαναγκαστεί να εκπορνευτούν, «φυλακισμένοι» οικιακοί βοηθοί και εργάτες σε χωράφια, εργοστάσια και αλιευτικά σκάφη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η βρετανική κυβέρνηση δημοσιεύει επίσημα στοιχεία- τα οποία αφορούν στο έτος 2013- σχετικά με την έκταση του προβλήματος. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει στρατηγική για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Όπως επισημαίνεται, τα θύματα προέρχονται από πάνω από 100 χώρες, με τα περισσότερα να είναι από την Αλβανία, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και τη Ρουμανία. Ωστόσο, υπάρχουν και ενήλικες και παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με περσινά δεδομένα από το Human Trafficking Centre της National Crime Agency, ο αριθμός των θυμάτων της σύγχρονης σκλαβιάς έφτανε τα 2.744.

Η παρούσα εκτίμηση προέκυψε βάσει στοιχείων της αστυνομίας, της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της χώρας, φιλανθρωπικών οργανώσεων και της Gangmasters Licencing Authority.

Σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη βουλή παρέχει στα δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας νέες δυνατότητες όσον αφορά στην προστασία ανθρώπων που μεταφέρονται από άλλες χώρες και κρατούνται παρά τη θέλησή τους, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία να σχεδιάζουν αντίστοιχα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι υπουργό Εσωτερικών, η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μόνο «μέρος της απάντησης», καθώς η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι η σκλαβιά εξακολουθεί να υφίσταται ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δημοφιλή