5 ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το AIDS

5 ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το AIDS
Tom Hanks feeds a baby while Antonio Banderas watches in a scene from the film 'Philadelphia', 1994. (Photo by TriStar/Getty Images)
Columbia TriStar via Getty Images
Tom Hanks feeds a baby while Antonio Banderas watches in a scene from the film 'Philadelphia', 1994. (Photo by TriStar/Getty Images)

Η μάστιγα του AIDS, έχει εμπνεύσει κατά καιρούς πολλούς δημιουργούς να μεταφέρουν ιστορίες φορέων στη μεγάλη οθόνη και με οσκαρικό αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η HuffPost Greece παρουσιάζει τις ταινίες που συγκλόνισαν κοινό και κριτικούς με τις ερμηνείες τους.

Η ιστορία ενός Τεξανού ηλεκτρολόγου που μαθαίνει ότι είναι θετικός στον HIV, κατάφερε να χαρίσει στον Μάθιου ΜακΚόναχι και τον Τζάρεντ Λίτο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Α' και Β' ανδρικού ρόλου αντίστοιχα. Ένα αρκετά ρεαλιστικό μελόδραμα με τον Μάθιου ΜακΚόναχι να σοκάρει με την αποστεωμένη εικόνα του και τη δυνατή ερμηνεία του.

Ένας απολυμένος υπάλληλος προσλαμβάνει έναν άγνωστο δικηγόρο για να τον υπερασπιστεί στην αγωγή του εναντίον ισχυρής δικηγορικής εταιρίας. Το θέμα του AIDS ήταν ιδιαίτερα ανεξερεύνητο την εποχή εκείνη και αντιμετωπίζεται με έναν πιο συντηρητικό τρόπο, κυρίως μέσα από τη σταδιακή αποσύνθεση του σώματος του Τομ Χανκς. Η ταινία κατάφερε να χαρίσει Όσκαρ στον Μπρους Σπρινγκστιν για το «Streets of Philadelphia».

Η ασυμβίβαστη, τότε, Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο του διάσημου μοντέλου της δεκαετίας του ''70 Τζία Καράντζι. Η άνοδος, τα ναρκωτικά, η άστατη ερωτική ζωή και ο θάνατός της από AIDS στα 26 της χρόνια, μπορεί να μην έλαβαν λαμπρά σχόλια από τους κριτικούς κινηματογράφους αλλά καθιέρωσαν την Αντζελίνα Τζολί στη συνείδησή μας.

Με αρκετά προκλητικά στοιχεία, το Kids συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών το 1995 και προκάλεσε φοβερή εντύπωση. Οι ωμές σκηνές του σόκαραν και αν και το AIDS δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα της ταινίας, δίνονται πολλές πληροφορίες σχετικά με την προφύλαξη και τη συναισθηματική κατάρρευση της Jennie, (κάπως έτσι μάθαμε και την Κλόι Σεβινί) που μαθαίνει ότι πάσχει από AIDS.

Δίνοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο στις αμέτρητες απώλειες από τον ιό του AIDS, η ταινία του 1989 του Νόρμαν Ρενέ παραμένει έως και σήμερα μία από τις πιο δυνατές ταινίες σχετικά με την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη συντροφικότητα. Ήταν η πρώτη αμερικάνικη ταινία που προσέγγισε το τρομακτικό, για την εποχή, θέμα του AIDS και τις τραγικές πτυχές του. Από τους πρωταγωνιστές, ξεχώρισε η ερμηνεία του Μπρους Ντέιβισον, που προτάθηκε για Όσκαρ.