Αγωνία στο τρίγωνο Αθήνα-Ουάσινγκτον-Βρυξέλλες: Ίσως και στον προϋπολογισμό τα νέα μέτρα

Αγωνία στο τρίγωνο Αθήνα-Ουάσινγκτον-Βρυξέλλες: Ίσως και στον προϋπολογισμό τα νέα μέτρα
Eurokinissi

Με την φυσική παρουσία της τρόικα στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα ή μέσω τηλεδιασκέψεων ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει ένα ναι ή ένα όχι στο email που έστειλε το οικονομικό επιτελείο με τις προτάσεις για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Με δεδομένη τη συνεδρίαση του eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου τα χρονικά περιθώρια είναι απαγορευτικά για περαιτέρω ελιγμούς, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η πολιτική συμφωνία για την “επόμενη μέρα” μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στον Δεκέμβριο».

Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος αφού θεωρείται πολύ πιθανόν τα νέα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές μας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (αύξησης του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό κτλ) ορισμένα μέτρα έρθουν προς ψήφιση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει μια νέα δοκιμασία στη Βουλή με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Πιο πιθανό ωστόσο είναι το νέο πακέτο των επώδυνων μέτρων που θα

συμφωνηθούν, να έρθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου ή ακόμα και με την μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επειχειρήσεων καλεί σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα προκειμένου για να αναλυθούν οι καταστροφικές συνέπειες από τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Τι περιελάμβανε η ελληνική πρόταση που εστάλη στην Τρόικα:

  • Αύξηση 10%-11% ΦΠΑ στον Τουρισμό. (Η Τρόικα ζητούσε αύξηση συντελεστή στο 13%).
  • Πάγωμα συντάξεων για τη διετία 2016- 2017.
  • Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για όσους είναι γεννημένοι από το 1975 και μετά.
  • Κατάργηση των συντάξεων πριν τη συμπλήρωση 62 ετών. Προτείνεται εφαρμογή του μέτρου από το 2019 με 3ετή μεταβατική περίοδο.
  • Αυστηροποίηση κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ.
  • Θέσπιση νέων εισαγωγικών μισθών από 1/1/2015 για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • Σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015, κάτι που θίγει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι σκληροί του Βερολίνου

Την ίδια στιγμή ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο με τον γερμανικό τύπο να μην αφήνει περιθώρια για μια λύση.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του Spiegel, που μεταδίδει ότι στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα αδιαφορώντας για τις πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Το κλίμα αποτυπώνουν πλήρως και τα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στον γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Δημοφιλή