Σήμερα το e-mail της τρόικας. «Είναι η τελευταία μας προσπάθεια» λένε στην κυβέρνηση

Σήμερα το e-mail της τρόικας. «Είναι η τελευταία μας προσπάθεια» λένε στην κυβέρνηση
sooc

“Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές”, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το νέο e-mail που έστειλε η κυβέρνηση προς την τρόικα τα ξημερώματα της Κυριακής, με όλες τις ελληνικές προτάσεις ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2,5δισ ευρώ του 2015.

Περιγράφοντας το ασφυκτικό πολιτικά αλλά και χρονικά πλαίσιο, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες προτάσεις προς την τρόικα”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο σε νέες πιέσεις των δανειστών”.

Σε αυτό το κλίμα άλλη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι “πρόθεση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εντός του 2014”, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εκφράζουν έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, πηγές από την πλευρά των δανειστών έλεγαν ότι πλέον δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του 2014.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί οι πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν έτοιμη την εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης για την Ελλάδα, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Όπως εξηγούσαν στελέχη από την πλευρά της Κομισιόν “ο χρόνος τελειώνει στις 8 Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου μοιάζει μάλλον απίθανο μέχρι τότε να υπάρχει οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών” Πάντως, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει “πολιτική συμφωνία” έως τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 Δεκεμβρίου και να μείνουν σε εκκρεμότητα για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα τα στελέχη από την πλευρά των δανειστών τα οποία επιμένουν ότι ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει και το μόνο που μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες μέχρι να κλείσουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης, είναι να συμφωνηθούν οι όροι για την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για τουλάχιστον έξι μήνες μέσα στο 2015.

Το e-mail

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής στην τρόικα το e-mail με τις ελληνικές προτάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση από την πλευρά των δανειστών αναμένεται σήμερα και από αυτή θα κριθούν οι εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Πριν βέβαια η κυβέρνηση αποστείλει το e-mail με τις προτάσεις της, προχώρησε σε μερικές ακόμα αλλαγές, ώστε να συγκλίνει όσο το δυνατό περισσότερο στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 6,5% στο 8% ή στο 10% σε όλα τα προϊόντα της κατηγορίας, τελικά το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να στείλει πρόταση αύξησης του στο 13%, μόνο για τον τουρισμό.

Αυτό σημαίνει ότι εάν περάσει η ελληνική πρόταση για συντελεστή ΦΠΑ 13% στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων (όπως ίσχυε το 2010), ίσως παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή φάρμακα, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Αντίστοιχα, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αυξήσεις και στον ειδικούς συντελεστές 5%-9%-16%, που ισχύουν στα νησιά.

Ωστόσο, η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κλάδο, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ θα χαθούν πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες και πάνω από 2δισ ευρώ έσοδα, την στιγμή που ο τουρισμός αποτέλεσε το βασικότερο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας το 2014.

Ανατροπές το Ασφαλιστικό

Το e-mail βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς φέρνει τα πάνω κάτω στο Ασφαλιστικό, την στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί ήδη με την τρόικα για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές προτάσεις προβλέπουν:

  • -τo “πάγωμα” των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί ήδη για το 2015 να επεκταθεί και τη διετία 2016-2017, καταργώντας την πρόβλεψη για αυξήσεις ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό
  • -αύξηση κατά 5 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να βγει κάποιος στη σύνταξη, από τα 15 στα 20 χρόνια για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά
  • -τριετή μεταβατική περίοδο από το 2019 και μετά για την κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 χρόνια.
  • -αυστηροποίηση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να μειωθούν οι δικαιούχοι και η δαπάνη. Τα νέα κριτήρια θα εφαρμοστούν με βάση το εισόδημα του 2014.

Μειώσεις στο Δημόσιο

Ανατροπές έρχονται και στο μισθολόγιο του Δημοσίου, καθώς η τρόικα επιμένει για περαιτέρω περικοπές οι οποίες θα φέρουν εξοικονόμηση Δαπανών, καθώς δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που είχε προτείνει η κυβέρνηση οι οποίες θα επιφέρουν αυξομειώσεις αλλά χωρίς δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο προτείνει:

  • -από την 1 Ιανουαρίου 2015 να ισχύσουν νέοι εισαγωγικοί μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους
  • -κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1 Ιουλίου 2015 στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και από την 1 Ιανουαρίου 2016 σε ολόκληρο το Δημόσιο
  • -περικοπή του μη μισθολογικού κόστος, ώστε να μειωθούν οι Δαπάνες για οδοιπορικά, εκτός έδρας, υπερωρίες κ.α.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα αποδεχτεί τη μείωση των 100 δόσεων ωστόσο, σε περίπτωση που η πορεία των εισπράξεων έως το τέλος του χρόνου από όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση ανοίξει μεγαλύτερη “τρύπα” στα έσοδα, θα αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας να ενταχθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να μπει φραγμός στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που μπορούν να πληρώσουν χωρίς ρύθμιση τα χρέη τους.

Δημοφιλή