Στην αναμονή η κυβέρνηση για την απάντηση της τρόικας στο e-mail

Στην αναμονή η κυβέρνηση για την απάντηση της τρόικας στο e-mail
sooc

Κρίσιμες χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ώρες, καθώς η κυβέρνηση περιμένει τις απαντήσεις της τρόικας στις ελληνικές προτάσεις ώστε να έχει εικόνα σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών.

Όπως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η αίσθηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το χάσμα που χώριζε της δύο πλευρές έχει μειωθεί, χωρίς όμως να έχει πλήρως γεφυρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η απόφαση των δανειστών σχετικά με το αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από το αν η πρόθεση τους είναι να βρεθεί η “χρυσή τομή” ή να οδηγηθούν οι καταστάσεις στα άκρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι η αποδοχή των προτάσεων που έχει στείλει η κυβέρνηση στους δανειστές δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να εγείρουν και νέες απαιτήσεις, καθώς παραμένουν αμετακίνητοι στις εκτιμήσεις τους ότι το δημοσιονομικό κενό παραμένει τουλάχιστον 2,5δισ ευρώ, ωστόσο όπως επισημαίνουν, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πρόοδος που επιτρέπει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Πάντως, αξιωματούχοι της της τρόικας, τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), απέφευγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες ημέρες.

Πηγές τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον επέμεναν ότι δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής, προσθέτοντας με νόημα ότι όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα θα είναι για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αρκέστηκε να πει ότι «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».

Η πολιτική βούληση του οικονομικό επιτελείου της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος “η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις δεν βοηθά την ελληνική οικονομία”.

Σε αυτό το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται εν αναμονή της απάντησης της τρόικας στις ελληνικές προτάσεις, ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση και ο Γκίκας Χαρδούβελης να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, έχοντας μια έστω καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές.

Παρόλα αυτά από την πλευρά των δανειστών αρμόδια στελέχη δεν έδειχναν την ίδια αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση

Αναφορικά με το ερώτημα αν το ελληνικό e-mail με τις προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού καλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, το τοπίο παραμένει θολό.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, σε τηλεφωνική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια επενδυτικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη, αρκέστηκε να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» προσθέτοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2016 καθώς «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της ευρωζώνης στο Spiegel ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την “επόμενη μέρα”.

Δημοφιλή