Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό

«Πειρατεία» λεωφορείου και φωτιές σε ΙΧ μετά την πορεία αλληλεγγύης στο Ρωμανό
eurokinissi

Με το Νίκο Ρωμανό να συνεχίζει την απεργία πείνας για 23η ημέρα και την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για την υπόθεση του να καθυστερεί, η σπίθα που πολλοί περίμεναν «άναψε». Τα Εξάρχεια, λίγη ώρα με την ολοκλήρωση της πορείας σε έκφραση αλληλεγγύης στον 21χρονο είχαν «άρωμα από έναν άλλο Δεκέμβρη, αυτόν του 2008 ακόμη και εάν η ένταση και η έκτασή των επεισοδίων δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά πριν από έξι χρόνια.

Ωστόσο, η θλιβερή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου τη στιγμή που ο κίνδυνος για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού εντείνεται και συνθέτει ένα άκρως «ανησυχητικό» σκηνικό. Εξάλλου τα δύο αγόρια έχουν συνδεθεί στις μνήμες όλων, ως οι δύο επιστήθιοι φίλου που βρίσκονταν μαζί στα Εξάρχεια το μοιραίο βράδυ και στέκονταν πλάι πλάι όταν έφυγε από το όπλο του ειδικού φρουρού Κορκωνέα, η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξη.

Ήδη από το απόγευμα στο Μοναστηράκι όπου είχε οριστεί το «ραντεβού» για τη συγκέντρωση και εν συνεχεία πορεία αλληλεγγύης στο Ν.Ρωμανό, τα συνθήματα θύμιζαν Δεκέμβρη.

Στην πορεία μετείχαν περί τα 7.000 άτομα η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κοτζιά, «ενώθηκε» με μια δεύτερη ομάδα διαδηλωτών και συνέχισε προς το Σύνταγμα για συνεχίσει προς τα Προπύλαια όπου ο κόσμος άρχισε να «σπάει».

Λίγη ώρα αργότερα τα Εξάρχεια πήραν ξανά «φωτιά» και για περίπου τρεις ώρες η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Εκατοντάδες νεαροί είχαν «στρατοπεδεύσει» στην πλατεία και είχαν «καταλάβει» τους γύρω δρόμους.

Ομάδα νεαρών κατάλαβε αστικό λεωφορείο και το πυρπόλησε χρησιμοποιώντας τον ως οδόφραγμα προκειμένου να αποτραπεί μια «επέλαση» των δυνάμεων των ΜΑΤ. Στις φλόγες τυλίχθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 10 ΙΧ οχήματα και όπως πάντα αρκετοί κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως οδοφράγματα και οι φωτιές για να «σπάσει» η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε προκληθεί από την εκτεταμένη χρήση χημικών από πλευράς της αστυνομίας.

Η συμπλοκές μεταξύ ταραξιών και αστυνομικών συνεχίστηκε με ένταση για περίπου τρεις ώρες με τους μεν να κάνουν χρήση μολότοφ και να πετούν πέτρες και του δε να κάνουν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Σταδιακά, η εστία των επεισοδίων περιορίστηκε γύρω από το Πολυτεχνείου ενώ ομάδα νεαρών βρισκόταν τόσο εντός όσο και εκτός του ιδρύματος. Κάποια στιγμή υπήρξε και κάλεσμα εντός του Πολυτεχνείου, γαι τη διενέργεια συνέλευσης αλλά τελικά περί τις 23:00 οι νεαροί αποχώρησαν.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 15 προσαγωγές.

Δημοφιλή