Reuters: Το FBI προειδοποιεί επιχειρήσεις για την απειλή «καταστροφικού» malware

Reuters: Το FBI προειδοποιεί επιχειρήσεις για την απειλή «καταστροφικού» malware
BERLIN, GERMANY - AUGUST 06: Silhouette of a man who is holding a laptop on August 06, 2014, in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption***
BERLIN, GERMANY - AUGUST 06: Silhouette of a man who is holding a laptop on August 06, 2014, in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)***Local Caption***
Thomas Trutschel via Getty Images

Σε προειδοποίηση προς αμερικανικές επιχειρήσεις ότι χάκερ έχουν χρησιμοποιήσει κακόβουλου λογισμικό για να εξαπολύσουν μια «καταστροφική κυβερνοεπίθεση» στις ΗΠΑ προέβη το FBI, μετά από μία σημαντική παραβίαση ασφαλείας που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε βάρος της Sony Pictures Entertainment.

Όπως αναφέρεται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ειδικοί του χώρου της κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι το κακόβουλο λογισμικό που περιγράφεται στην προειδοποίηση φέρεται να είναι αυτό που επηρέασε τη Sony- κάτι που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας και καταστρεπτικότητας κυβερνοεπίθεση εναντίον εταιρείας σε αμερικανικό έδαφος. Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν λάβει χώρα στην Ασία και στη Μ. Ανατολή, αλλά δεν έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ. Στην αναφορά του FBI δεν επισημαίνεται πόσες εταιρείες έχουν στοχευθεί.

«Πιστεύω ότι η συντονισμένη κυβερνοεπίθεση με καταστροφικά μέσα εναντίον επιχείρησης στις ΗΠΑ αποτελεί γεγονός ορόσημο» αναφέρει ο Τομ Κέλερμαν, επικεφαλής στέλεχος κυβερνοασφαλείας στην Trend Micro Inc. «Η γεωπολιτική πλέον αποτελεί προάγγελο καταστροφικών κυβερνοεπιθέσεων« πρόσθεσε.

Η πέντε σελίδων, εμπιστευτική προειδοποίηση απεστάλη σε εταιρείες αργά τη Δευτέρα, παρέχοντας κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και οδηγίες σχετικά με το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο συμβάν.

Σημειώνεται πως το έγγραφο απεστάλη σε στελέχη του προσωπικού ασφαλείας σε κάποιες αμερικανικές εταιρείες, με την παράκληση να μην κοινοποιηθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πως η αποστολή της εν λόγω προειδοποίησης λαμβάνει χώρα μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Sony Pictures Entertainment, η οποία είχε αποτέλεσμα την «κατάρρευση» του εταιρικού email για μια εβδομάδα και την αχρήστευση άλλων συστημάτων, εν όψει της κυκλοφορίας μιας σειράς πολυαναμενόμενων ταινιών την επερχόμενη περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει επαναφέρει ξανά «έναν αριθμό σημαντικών υπηρεσιών» και συνεργάζεται με αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής νόμου για τη διερεύνηση του ζητήματος.

Δημοφιλή