Γιώργος Ρωμανός: «Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στο γιο μου, θα είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου»

Γιώργος Ρωμανός: «Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στο γιο μου, θα είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου»
Eurokinissi

Συντονισμένη δράση αναλαμβάνουν πλέον οι γονείς των απεργών πείνας, καθηγητές του σχολείου όπου φοίτησε ο Νίκος Ρωμανός στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Αυλώνα αλλά και φορείς, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον οποίο και οι περισσότεροι εξ αυτών «στοχοποιούν».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, Γιώργος δήλωσε ρητά πως μόνος υπεύθυνος για ό,τι μπορεί να συμβεί στο γιο του, θα είναι ο ίδιος ο κ.Χαράλαμπος Αθανασίου. «Καταπατούνται βάναυσα τα δικαιώματα του Νίκου…η ζωή του παιδιού μου κινδυνεύει και ο υπουργός εδώ και δύο χρόνια ασχολείται με τα βραχιολάκια. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ρωμανός. Αναφερόμενος δε στη επιλογή του γιου του υποστήριξε πως ακολουθεί έναν προσωπικό ηθικό αξιακό κώδικα και εξέφρασε την ελπίδα πως θα νικήσει.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι σύντομες τοποθετήσεις τόσο του πατέρα του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου -συγκατηγορούμενο του Ρωμανού για τη ληστεία στο Βελβεντό και απεργός πείνας από την Κυριακή-όσο όμως και του νεαρού Γιάννη Μιχαηλίδη. Αμφότεροι ζήτησαν από την Πολιτεία να επιτραπεί η φοίτηση του Ρωμανού στο ΤΕΙ, δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα του 21χρονου ενώ ο πατέρας του Μπουρζούκου πρώτου έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας».

Μητέρα δε του Ανδρέα Μπουρζούκου είναι η Λίνα Βεργοπούλου, η οποία είναι και η προσωπική ιατρός των Ρωμανού και Μιχαηλίδη την πορεία της υγείας των οποίων παρακολουθεί όλο το διάστημα της απεργίας πείνας. Στην τοποθέτησή της κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία πείνας, στον τρόπο που επιδρά στον οργανισμό των απεργών και προειδοποίησε πως μετά τις 10 ημέρες στέρησης τροφής ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι διαρκής.

Πραγματικός καταπέλτης όμως κατά του υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν η καθηγήτρια εγκληματολογίας Αναστασία Τσουκαλά. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον υπουργό πως «περίμενε να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας για να τοποθετηθεί και τελικά το έπραξε μόνο όταν οι αντιδράσεις έλαβαν και υπερκομματικές διαστάσεις» ενώ απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση του να παρακολουθεί ο Ν.Ρωμανός εξ αποστάσεως τα μαθήματα της σχολής του.

Κατά πρώτον, όπως σημείωσε έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, την οποία μάλιστα απέδωσε σε μια προσπάθεια «επίδειξης πυγμής από πλευράς του υπουργού» και αποτελεί μια νομότυπη συμβιβαστική λύση η οποία όμως είναι αντίθετη με τις βασικές αρχές σωφρονισμού αλλά και με την έννοια των αδειών οι οποίες στόχο έχουν να επιτρέψουν τη σταδιακή, ομαλή επιστροφή των κρατουμένων στην κοινωνία με στόχο την πλήρη και επιτυχή επανένταξή τους. Σε εκπαιδευτικό δε επίπεδο, όπως σημείωσε ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει πως παιδεία, δεν είναι μόνο «το διάβασμα της ύλης» αλλά η αλληλεπίδραση μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους.

Σημείωσε τέλος πως με τις λογικές αυτές, το υπουργείο ουσιαστικά «μεταφέρει» τη νοοτροπία των φυλακών Τύπου Γ’ και στις κανονικές φυλακές γεγονός που συνιστά περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου του καταστήματος κράτησης νέων στον Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει με τις εκπαιδευτικές άδειες των μαθητών του» και τόνισε πως ακυρώνει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του σχολείου, το οποίο μετρά πλέον 15 χρόνια ζωής. Ζήτησε δε να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες από την Πολιτεία προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών οριστικά.

Μιλώντας μάλιστα ως «δάσκαλος του Νίκου» όπως ο ίδιος δήλωσε, θέλησε να κάνει και κάποιες προσωπικές αναφορές στο μαθητή του «με τον οποίο διασκέδαζα τους φόβους που είχε πως τελικά δεν θα τον αφήσουν να φοιτήσει στη σχολή του» και δήλωσε «ένα παιδί σαν τον Νίκο το χρειαζόμαστε». Αναφέρθηκε όμως και στις επιπτώσεις που είχε η νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος μπροστά τα μάτια του Νίκου τονίζοντας πως ο Ρωμανός είναι «το δεύτερο θύμα» εκείνης της βραδιάς. «Το πρώτο θύμα το χάσαμε, το δεύτερο θύμα μεγάλωσε και μας δείχνει το δρόμο».

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε να χορηγηθεί άμεσα η εκπαιδευτική άδεια στο Ν.Ρωμανό, αλλά και η κ.Μαρία Κανελλοπούλου.

Δημοφιλή