ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2014 18:18 EET | Updated 03/12/2014 18:18 EET

Ιταλία: Προχωρά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MARCH 17: Italian Prime Minister Matteo Rentzi speaks to the media with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) following German and Italian government consultations at the Chancellery on March 17, 2014 in Berlin, Germany. This is the first meeting of its kind between the two governments since Renzi took office in February. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έλαβε απόψε το οριστικό πράσινο φως από το κοινοβούλιο της Ιταλίας όσον αφορά την –αμφιλεγόμενη– μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το θέμα αυτό, που συνδέθηκε με τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε τον νόμο, που είναι γνωστός ως "Jobs Act", με 166 ψήφους υπέρ, ενώ 112 μέλη του σώματος τον καταψήφισαν και υπήρξε μία αποχή.

Τα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης προβλέπουν την ενίσχυση των συμβάσεων αορίστου χρόνου «με βαθμιαία αυξανόμενες εγγυήσεις», σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, ιδίως με τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η διάταξη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είναι αυτή που καθιστά πιο εύκολο για τους εργοδότες να προχωρούν σε απολύσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τροπολογίες στο νόμο αυτόν, για τις άδικες ή καταχρηστικές απολύσεις θα προβλέπεται η επαναπρόσληψη. Για απολύσεις εξαιτίας παραπτωμάτων τα εργατοδικεία θα επιλέγουν ανάμεσα στην επαναπρόσληψη και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης κατά περίπτωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, θα προκρίνεται αποκλειστικά η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τις προσλήψεις εργαζομένων, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα απαντούν ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η Ιταλία, η μείωση των εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων μπορεί αντιθέτως να οδηγήσει στην αύξηση των απολύσεων.

«Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η Ιταλία αλλάζει πραγματικά. Αυτή είναι η καθοριστική ευκαιρία και εμείς προχωρούμε μαζί», έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός.