10 πράγματα που μπορεί ο κόσμος να διδαχτεί από τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες

10 μαθήματα ζωής από τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες
Getty Images/Flickr RF

Η Τίφανι Κάρλσον, συγγραφέας, είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα 14 της χρόνια μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το πάθος της είναι να γράφει και να «γκρεμίζει» στερεότυπα. Σήμερα 3/12 Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, διαβάστε ποια είναι τα 10 μαθήματα ζωής που, σύμφωνα με την Τίφανι, μπορεί να διδαχτούν όλοι από τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

1. Η αληθινή ευτυχία είναι δυνατή σε οποιοδήποτε σώμα

Ακούω ανθρώπους να λένε ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ζήσουν με μία αναπηρία και βάζω τα γέλια. Μάλλον το λένε επειδή δεν μπορούν να φανταστούν πώς μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος μέσα σε ένα «χαλασμένο» σώμα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όμως, είναι πολύ προσαρμοστικός σε οποιαδήποτε αλλαγή, αν φυσικά τον αφήσεις. Κι εγώ πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να ξανανιώσω χαρούμενη, αλλά μερικά χρόνια μετά το ατύχημά μου βρήκα την ευτυχία μέσα από το απλούστατο γεγονός ότι ήμουν ζωντανή και με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων μου. Μακάρι να μπορούσα να περπατήσω ξανά αλλά η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα μου.

2. Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή

Μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί πόσο σημαντική αρετή είναι η υπομονή και μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε πόσο αλήθεια ήταν αυτό. Όταν όμως είσαι άτομο με αναπηρία, η λέξη υπομονή αποκτά εντελώς καινούριο νόημα, αφού συνεχώς χρειάζεται να περιμένουμε για κάθε λογής πράγμα και γινόμαστε ειδικοί σε αυτό. Η υπομονή με βοήθησε να ξεπεράσω συναισθηματικά όλες τις κινητικές δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω.

3. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν

Όταν κάποιος ακούει για ένα ατύχημα που άφησε κάποιον ανάπηρο, πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί στον ίδιο και το αντιμετωπίζει σαν κάτι που βγαίνει από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά και μπορούν να συμβούν στον καθένα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα άτομα με αναπηρία.

4. Η αναπηρία δεν κάνει διακρίσεις

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιστορικό αναπηρίας στην οικογένεια, σκεφτείτε το παιδί σας να γεννηθεί με κάποια ειδική ανάγκη. Είναι σοκαριστικό και τρομακτικό να είσαι, είτε εσύ είτε κάποιος δικός σου, ανάπηρος. Το πιο σημαντικό είναι να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και εσύ δεν αποτελείς εξαίρεση. Είμαστε όλοι άνθρωποι.

5. Μη σκας για μικροπράγματα

Η αναπηρία είναι μία αρκετά στρεσογόνα κατάσταση που περιέχει αναπηρικά καροτσάκια, ασφάλειες ζωής και μηδαμινά επιδόματα, οπότε μαθαίνεις να μην αφήνεις το άγχος σου να σε κυριεύει. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε για πολλά χρόνια. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τόσο δύσκολα και «τρελά» πράγματα που μαθαίνουμε να βάζουμε προτεραιότητα σχετικά με το τι αξίζει να αγχωθούμε και τι όχι. Δεν βρίσκεις εισιτήρια για την ταινία που ήθελες να δεις; Δεν βρίσκεις να κάτσεις στο εστιατόρια; Κανένα πρόβλημα! Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.

6. Αντιμετώπισε τη διαφορετικότητα ως ευκαιρία

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει να είναι διαφορετικοί και να ξεχωρίζουν και με ελάχιστες εξαιρέσεις προτιμούν να περνούν απαρατήρητοι. Έχει και τα καλά του να είναι κανείς διαφορετικός, αφού του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει φοβερούς ανθρώπους και να έρθει αντιμέτωπος με καταπληκτικές ευκαιρίες που δεν θα είχε εάν ήταν σαν όλους τους άλλους.

7. Δεν χρειάζεται να είσαι σαν όλους τους άλλους

Όταν είσαι άτομο με ειδικές ανάγκες, αφού δεν θα μπορέσεις ποτέ να ταιριάξεις απόλυτα με τους άλλους, έχεις το ελεύθερο να είσαι αυτός που εσύ θέλεις. Δεν χρειάζεται να είσαι σαν όλους τους άλλους για να ανήκεις. Το να νιώθεις καλά με αυτό που είσαι είναι το καλύτερο συναίσθημα.

8. Μην κρίνεις κανέναν από την εμφάνισή του

Έχεις ακούσει που λέμε να μην κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλό του. Από τον Στίβεν Χώκινγκ, έναν άνθρωπο καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο που δεν μπορεί να μιλήσει και είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους του κόσμου, μέχρι τον Φραντσέσκο Κλαρκ, τετραπληγικό και Διευθύνων Σύμβουλο μεγάλης εταιρίας καλλυντικών, η αναπηρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται συνώνυμο της αποτυχίας. Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι ικανός να καταφέρει κάποιος με ειδικές ανάγκες.

9. Η ζωή είναι μικρή. Ζήσε την!

Η αναπηρία, δυστυχώς, μπορεί να επηρεάσει και το προσδόκιμο ζωής. Για πολλούς, η ζωή έως τα 95 δεν αποτελεί πραγματικότητα γι' αυτό και οι άνθρωποι με αναπηρία ξέρουν τον τρόπο να ζουν την κάθε στιγμή της ζωής τους, και κυρίως τις μικρές στιγμές, όπως να απολαύσουν μία ηλιόλουστη μέρα και μία κούπα ζεστό καφέ

10. Η αδυναμία δεν είναι πάντοτε αρνητικό χαρακτηριστικό

Όταν κάποιος είναι ανάπηρος αποδέχεται ότι χρειάζεται τη βοήθεια των άλλων για να κάνει πολλά πράγματα και στην πορεία καταλαβαίνει ότι όλοι χρειάζονται βοήθεια που και που, ακόμα και οι αθλητές, ακόμα και ο Πρόεδρος της Αμερικής. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 10 Things The World Can Learn From People With Disabilities που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.