Με ακόμα ένα e-mail απαντά η κυβέρνηση στους δανειστές

Με ακόμα ένα e-mail απαντά η κυβέρνηση στους δανειστές
Crowther & Carter via Getty Images

Με ένα ακόμα e-mail θα απαντήσει η κυβέρνηση στο e-mail της τρόικας, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιλέχθηκε η γραπτή απάντηση, από μια ακόμα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει τις επόμενες ώρες όλα τα επιπλέον στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποστείλει ακόμα και σήμερα την απαντητική επιστολή στην τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα επιστολή δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα από αυτά που ήδη έχουν προταθεί με το e-mail της Κυριακής, αλλά περισσότερα στοιχεία ώστε να πείσουν τους δανειστές για τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Πάντως, οι δανειστές φαίνεται όχι μόνο να επιμένουν αμετακίνητοι στις πιέσεις τους, αλλά να ζητούν και επιπλέον μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό του 2015.

Νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, έλεγε ότι «Δεν αναμένεται να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία έως το Eurogorup της 8ης Δεκεμβρίου για να λάβει η Ελλάδα την δόση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου.

Μετά και το e-mail που έστειλαν εχθές το βράδυ οι δανειστές προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. με το οποίο ζητούν και νέες διαπραγματεύσεις αλλά και τη λήψη των νέων μέτρων άμεσα, ενώ δεν κάνουν καμία αναφορά στην ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, είναι προφανές ότι οι εταίροι εντείνουν τις πιέσεις τους ενώ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, καθώς όπως είπε«Μπορεί να υπάρξει τεχνική επέκταση του Μνημονίου», προσθέτοντας ότι «Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ECCL θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις 14 και 15 Δεκεμβρίου».

Πλέον, αν και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός του 2014, είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η παράταση του προγράμματος, αυτή να διαρκέσει μερικές εβδομάδες και να αφορά μόνο την ολοκλήρωση τεχνικών ζητημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αμηχανία, αν και προς το παρόν αναφέρουν ότι είναι σε διαδικασία επεξεργασίας του απαντητικού e-mail της τρόικας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο κεντρικό e-mail αλλά και τα συνοδευτικά κείμενα που απέστειλε η τρόικα, οι δανειστές ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση(ιδίως στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά),ώστε να βεβαιωθούν ότι θα καλυφθεί πλήρως το δημοσιονομικό κενό του 2015 και παράλληλα το Ασφαλιστικό Σύστημα θα καταστεί βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να τους αναλύσει τις εκτιμήσεις της ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό θα φέρει 350εκατ ευρώ, ενώ θέλουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιο θα είναι το ετήσιο όφελος από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και πόσα θα είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από την λοταρία με τις αποδείξεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του e-mail των δανειστών αποδεικνύει ότι οι ελεγκτές δεν έχουν πειστεί ακόμα από τις ελληνικές προτάσεις και για αυτό το λόγο δεν ανακοινώνουν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών το απόγευμα, ώστε να δοθούν από την ελληνική πλευρά οι διευκρινήσεις που ζητά η τρόικα με στόχο να επιστρέψουν οι ελεγκτές τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Bloomberg ότι ίσως χρειάζεται ένας ακόμη γύρος συνομιλιών προτού οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.

Τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι ιδιαίτερα στενά καθώς ακόμα και αν οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας επιστρέψουν τα επόμενα 24ωρα, δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου μέσα στο 2015.

Δημοφιλή