Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Μαρτίου

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Μαρτίου
AP Photo/Gali Tibbon, Pool
AP Photo/Gali Tibbon, Pool
ASSOCIATED PRESS

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού απέπεμψε τους κεντρώους συμμάχους του από την κυβέρνηση.

Η ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών αποφασίστηκε σήμερα, Τετάρτη, από τους επικεφαλής των παρατάξεων του ισραηλινού κοινοβουλίου και ορίστηκε για τις 17 Μαρτίου.

Αποπομπή υπουργών

Οι πρόωρεες εκλογές ήταν επακόλουθο της απόφασης του Νετανιάχου να αποπέμψει τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης που ήταν αντίθετοι σε πολιτικές του.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έπαψε από υπουργό Οικονομικών τον Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του κεντρώου - κεντροδεξιού Γιες Ατίντ, καθώς και την υπουργό Δικαιοσύνης, αρχηγό του μικρού κεντροαριστερού κόμματος Χατνούα, Τζίπι Λίβνι.

Οι δύο κεντρώοι ηγέτες είχαν διαφωνήσει ανοικτά με το νομοσχέδιο το οποίο είχε εισηγηθεί το κεντροδεξιό - δεξιό κόμμα Λικούντ του κ. Νετανιάχου, με τη στήριξη της εθνικιστικής Δεξιάς του κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου και του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκό Σπίτι» για την αλλαγή του χαρακτηρισμού του κράτους του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο σημείωνε ότι η χώρα είναι «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού» και όχι «εβραϊκό δημοκρατικό κράτος», όπως χαρακτηριζόταν μέχρι σήμερα.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

«Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό και να απευθυνθεί στον λαό και να λάβει ξεκάθαρη εντολή για να κυβερνήσει το Ισραήλ», αναφέρει μια ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένης της προηγούμενης ημέρας, οι υπουργοί Λαπίντ και Λίβνι επιτέθηκαν σκληρά στην κυβέρνηση, της οποίας ηγούμαι. Δεν θα ανεχθώ πλέον εσωτερική αντιπολίτευση», υπογραμμίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του.

Δημοφιλή