ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2014 08:56 EET | Updated 03/12/2014 09:03 EET

Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό αποκάλυψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Dean Mouhtaropoulos via Getty Images
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ (Φωτογραφία αρχείου)

Για ατύχημα που είχε λάβει χώρα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έκανε λόγο ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Γνωρίζω ότι σημειώθηκε ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε» δήλωσε ο Γιατσενιούκ, ζητώντας από τον νέο υπουργό Ενέργειας, Βολοντιμίρ Ντεμτσισίν, να ξεκαθαρίσει πότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί και τι βήματα θα έπρεπε να γίνουν για να αποκατασταθεί η κανονική παροχή ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax Ukraine, το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο μπλοκ Νο 3- αντιδραστήρα 1.000 μεγαβάτ- και η έλλειψη που εκδηλώθηκε στην παραγωγή επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση που περνά η χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η λειτουργία του αναμένεται να έχει αποκατασταθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

«Δεν υπάρχει απειλή ... δεν υπάρχουν προβλήματα με τους αντιδραστήρες«, δήλωσε ο Ντεμτσίσιν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως το ατύχημα επηρέασε το σύστημα διανομής ενέργειας και δεν συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας.

Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε πως δεν έχει άμεσο σχόλιο για την πληροφορία. Βάσει μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία υιοθετήθηκε μετά την καταστροφή του 1986 στο Τσερνόμπιλ, στην τότε σοβιετική Ουκρανία, μια χώρα οφείλει να ειδοποιεί την IAEA για οποιοδήποτε πυρηνικό ατύχημα ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες χώρες.

Sponsored Box