ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2014 10:01 EET | Updated 03/12/2014 10:31 EET

Bloomberg: Αποδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης

ASSOCIATED PRESS
FILE- In this file photo dated Wednesday, Nov. 19, 2003, the Euro sign in front of the headquarters of the European Central Bank in Frankfurt, Germany. On Tuesday Dec. 2, 2014, the issue of looming deflation seems the main factor driving European policymakers when they meet later this week and forcing speculation that the ECB will switch on the printing press to help the economy by injecting new money into the economy. (AP Phto/Bernd Kammerer, FILE)

Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η ανάπτυξη της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, αφήνοντας την οικονομία σε στασιμότητα καθώς η ΕΚΤ εξετάζει τις επιλογές της πάνω στο θέμα της περαιτέρω αύξησης της παρεχόμενης στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) που καταρτίζει η εταιρεία Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,1 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη τους τελευταίους 16 μήνες και υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τη Markit.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πρωτοβουλίες πολιτικής που ανακοινώθηκαν δεν έχουν ακόμη σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό ή καταναλωτικό κλίμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι «πιθανόν θα χρειασθούν πιο επιθετικά μέτρα».

Αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι και θα συζητήσει τις προτάσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας για επιπλέον μέτρα που θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει την προτίμησή τους να περιμένουν πρώτα την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας τους πιέζει να αναλάβουν δράση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το 21% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα στήριξης από τον τρέχοντα μήνα, ενώ το 69% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του Μαρτίου.

Ο σύνθετος δείκτης PMI παρέμεινε τον Νοέμβριο πάνω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί αύξηση της δραστηριότητας, αλλά η τιμή του είναι χαμηλότερη από τις 51,4 μονάδες της πρώτης εκτίμησης στις 20 Νοεμβρίου. Ο κ. Γουίλιαμσον ανέφερε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» ότι η σχεδόν στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης θα εξελιχθεί σε «μία νέα ύφεση» στις αρχές του 2015. Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 51,1 μονάδες από 52,3 τον Οκτώβριο ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση μειώθηκε στις 50,1 μονάδες από 50,4. Την εξασθένηση της οικονομικής δυναμικής της περιοχής τονίζει η μείωση των νέων παραγγελιών, για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες. Την ασθενέστερη επίδοση είχε η Γαλλία, όπου ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στις 47,9 μονάδες από 48,2 μονάδες. Ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών και στην Ισπανία σε χαμηλό 9 μηνών, ενώ αυτός επιταχύνθηκε ελαφρά στην Ιταλία.