ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2014 15:48 EET | Updated 04/12/2014 12:27 EET

Capital Link Invest in Greece Forum: Όλα όσα έγιναν στη φετινή συνάντηση

HuffPost Greece

Για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το Διεθνές Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum, που είχε τίτλο «Επενδύοντας στην ανάπτυξη». Στην αμερικανική πόλη βρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής.

«Η χώρα μας μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, ανακάμπτει και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και επιτυγχάνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, έχει αντιμετωπίσει τα υψηλά «δίδυμα» ελλείμματά της, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έχει ανακεφαλαιοποιήσει με επιτυχία το τραπεζικό της σύστημα» τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικός, Χρήστος Σταικούρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «βήμα-βήμα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Δεν αρκεί όμως αυτό. Είναι αλήθεια ότι η βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επαναξιολόγηση πολιτικών και προτεραιοτήτων και, σε εγχώριο επίπεδο, ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» για την Ελληνική οικονομία, ώστε να μετατραπεί η παρούσα σταθεροποίηση σε βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

Από αριστερά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο John Paulson της Paulson & Co. Inc., ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της Capital Link, Inc. Νικόλαος Μπορνόζης

O Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην ομιλία του, στάθηκε στη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και στη θετική πορεία των μεγεθών μέσα στη φετινή χρονιά, όπως επιβεβαιώθηκαν και από την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου:

«Από την αρχή της κρίσης ο ελληνικός στόλος διατήρησε την ανταγωνιστικότητα του, κυριαρχώντας τόσο σε ευρωπαϊκό πεδίο, όσο και σε παγκόσμιο. Αντιλαμβάνεστε τι σημασία έχει αυτό για τη χώρα μας, όταν το 90% του διεθνούς εμπορίου εξυπηρετείται από τις θαλάσσιες μεταφορές και η ελληνική ναυτιλία είναι κυρίαρχη σε αυτό τον τομέα», τόνισε ο Υπουργός. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε τη σημασία του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία, ώστε, όπως είπε, «να διαφυλαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της, που συνεπάγεται θετικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία»

Κατά την διάρκεια του event, ο αμερικανός επενδυτής John Paulson ιδρυτής της Paulson & Co. Inc. επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή μιας αξιοσημείωτης αλλαγής πορείας. Το ΑΕΠ και η απασχόληση αυξάνονται. Αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ήταν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη». Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι πάρα πολύ νωρίς για νέες εκλογές. Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και την αναβολή νέων επενδύσεων».

Στα πλαίσια του 16ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο “Investing on Growth”, πραγματοποιήθηκε η απονομή του “2014 Capital Link Leadership Award” στον κ. Γιώργο Λογοθέτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Libra για τις πολυάριθμες εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του “Libra Internship Program” και του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award).

Σημειώνεται, ότι το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext, με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και το Ελληνικό Εμπορικό Τμήμα.

Το Συνέδριο παρέχει στο κοινό μια εκτεταμένη δυνατότητα πληροφόρησης, marketing και ευκαιριών δικτύωσης. Ο φετινός Δεκέμβρης αποτελεί ορόσημο μιας συστηματικής προσπάθειας 16 χρόνων που σκοπό έχει την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.