Ιρανικά αεροπορικά πλήγματα κατά τζιχαντιστών στο ανατολικό Ιράκ

Σύγχυση περί ιρανικών αεροπορικών πληγμάτων κατά τζιχαντιστών στο ανατολικό Ιράκ
Αεροσκάφη F-4 Phantom II της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας (Φωτογραφία Αρχείου)
Αεροσκάφη F-4 Phantom II της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας (Φωτογραφία Αρχείου)
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

Ιρανικά αεροσκάφη φέρονται να πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Ιράκ μέσα στο σαββατοκύριακο, επεκτείνοντας τον ρόλο της Τεχεράνης όσον αφορά στην υποστήριξη του ιρακινού καθεστώτος.

«Όντως θεωρούμε ότι πραγματοποίησαν κάποια αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αρκετά» ιρανικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν.

Αν και το Ιράν έχει πραγματοποιήσει αναγνωριστικές αποστολές στο Ιράκ μέσα στους τελευταίους μήνες, τα εν λόγω πλήγματα αποτελούν τις πρώτες επιβεβαιωμένες αεροπορικές επιθέσεις.

«Λέμε εδώ και καιρό ότι έχουν παρουσία στο Ιράκ, η οποία συνεισφέρει στη βοήθεια προς τους Ιρακινούς εναντίον του ISIL» σημείωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το Jane's Defense Weekly ανέφερε πλήγμα στόχων στην ανατολική επαρχία της Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, από ιρανικό F-4 Phantom II. Το αεροσκάφος φάνηκε σε βίντεο που είχε καταγραφεί από το Al Jazeera, λανθασμένα χαρακτηριζόμενο ως ιρακινό. Σημειώνεται ότι στην περιοχή μόνο η Τουρκία και το Ιράν χρησιμοποιούν το F-4- και, σε συνδυασμό με τα δεδομένα ότι το περιστατικό έλαβε χώρα όχι μακριά από τα σύνορα και ότι η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να εμπλακεί στρατιωτικά, εξάγεται το συμπέρασμα πως το αεροσκάφος ανήκε στην ιρανική πολεμική αεροπορία (IRIAF).

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τις αναφορές την Τρίτη- αν και επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει συντονισμός με τους Ιρανούς: «δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι αληθείς, δήλωσε ο υποναύαρχος Τζων Κίρμπι, προσθέτοντας όμως ότι «θα έπρεπε να ρωτήσετε την ιρανική κυβέρνηση σχετικά με τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεών τους».

Ωστόσο, το Ιράν δεν επιβεβαίωσε τα περί αεροπορικών επιθέσεων: «δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική του Ιράν για την χορήγηση βοήθειας και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους ιρακινούς αξιωματούχους στον αγώνα κατά του Daech», δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες για στρατιωτική συνεργασία με το Ιράκ. Προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε. Παράλληλα, ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο γειτονικό Ιράκ.

«Το Ιράν δεν ενεπλάκη σε αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων του Daech στο Ιράκ. Οποιαδήποτε συνεργασία με την Αμερική σε τέτοια πλήγματα αποκλείεται από το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δημοφιλή