ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2014 07:59 EET | Updated 03/12/2014 07:59 EET

Bloomberg: Αναπάντεχη βοήθεια για τις χώρες της νότιας Ευρώπης η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου

nightthree/Flickr
"Avalon Spirit" oil tanker docked at South Portland, Maine.

Απρόσμενη ώθηση δίνει στις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της νότιας Ευρώπης η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων βοηθά στην αύξηση της ζήτησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι βοήθεια αποτελεί και η πτώση του ευρώ κατά 9,5% έναντι του δολαρίου μέσα στο έτος, η οποία καθιστά ευκολότερες τις εξαγωγές τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στην περιοχή. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα έχουν σαφές όφελος» δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, η χαμηλότερη τιμή αλλάζει τους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της, καθώς δίνει τη μάχη εναντίον της υψηλής ανεργίας με το ποσοστό της να ανέρχεται πάνω από το 26%. «Θα υπάρξουν ασφαλώς ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι εθνικές οικονομίες θα διαχειρισθούν τους προϋπολογισμούς του 2015» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί το επόμενο έτος.

Το μειονέκτημα για την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι μία χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου μπορεί να περιορίσει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 117 δολάρια το βαρέλι, όταν η χώρα ψήφισε πριν από 3,5 χρόνια τον νέο νόμο για την εξόρυξη καυσίμων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της όλα αυτά αναφορικά με τους νέους γύρους αδειών» δήλωσε χθες ο κ. Μαθιός Ρήγας που είναι διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας παραγωγής και εξόρυξης υδρογονανθράκων, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ενέχει εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους και απαιτεί μακροχρόνια δέσμευση από τους επενδυτές».

Η ισπανική οικονομία μπορεί να αυξήσει κατά 1% τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της με τιμές πετρελαίου, μεταξύ 80 και 90 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Η Ιταλία, που βρίσκεται για τέταρτο έτος σε ύφεση, προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας με μία διατηρήσιμη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την υψηλότερη αμερικανική παραγωγή πετρελαίου εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια έχουν συμβάλει σε μία μείωση της τιμής του μπρεντ πάνω από 40% σε σχέση με την τιμή των 115 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου εντάθηκε μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει το πλαφόν της ημερήσιας προσφοράς που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια βαρέλια. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως τα 67,53 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων του Λονδίνου, ενώ σήμερα αυξήθηκε στα 71,46 δολάρια.

Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια ζήτησης στην Ευρώπη μπορεί να μετριάσει το αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Ο άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να μετριάσει την επίδραση στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον αναλυτή ομολόγων της τράπεζας Royal Bank of Scotland Μάρκo Μπρανκολίνι. «Υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει πολύ ο αποπληθωρισμός, που με τη σειρά του μπορεί να εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά μία επιθετική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες» πρόσθεσε ο αναλυτής.